2024. február 21., 18:18

Rohamosan növekszik a vendégmunkások száma

Egyre több vendégmunkás dolgozik az országban, melynek oka, hogy továbbra is munkaerőhiány mutatkozik a piacon. 

vendegmunkasok-hazateroben.jpg
Fotó: archívum

Januárban több mint 100 ezer vendégmunkást jegyeztek fel, legtöbben Ukrajnából, Romániából és Szerbiából érkeztek az országba. Az elemzők szerint az alkalmazottak összlétszámát figyelembe véve a külföldi munkavállalók ennek 4%-át teszik ki, ami az elmúlt tíz évet figyelmbe véve hatszoros növekedést jelent. Minden hivatásban emelkedett a külföldi munkavállalók aránya, a legnagyobb növekedés az operátor és segédmunkás munkakörben figyelhető meg. Az operátorok, helyesebben mondva a különböző gépkezelők iránti kereslet a járvány óta közel ötszörösére nőtt.

Gépkezelőkből a Nagyszombati kerületben mutatkozik a legnagyobb hiány. Ami a többi foglalkozást illeti, a Pozsonyi kerületben az iparosokból, a Kassai kerületben pedig a technikusokból és a menedzserekből van a legnagyobb hiány.

Szlovákiában a munkanélküliség aránya már három hónapja 5,1% körül mozog, a legtöbb szabad munkapozíció épp olyan járásokban van, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliség.

Az egyre több felszabaduló munkahely mögött nagy valószínűséggel a korkedvezményes nyugdíjba vonulók állhatnak"

- világított rá a problémára Michal Doliak a Szlovék Nemzeti Bank elemzője.

Doliak azonban megjegyezte, januárban csökkent a szerb vendégmunkások száma, ezzel egyetemben az ukrán vendégmunkások aránya növekedett, az ő számuk a jövőben tovább gyarapodhat. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.