2022. február 14., 13:14

Méhészeti termékekkel az egészségmegőrzésért

Télvíz idején különösen fontos, hogy odafigyeljünk szervezetünk ellenálló és védekező képességének fokozására. Ennek egyik legmegfelelőbb és legtermészetesebb módja a propolisz csepp használata, kiegészítve mézzel, illetve virágporral. Ellátogattunk a füleki Bozó András méhészhez, hogy megtudjuk, hogyan készül a minőségi propolisz és méz.

bozó
Bozó András
Fotó: Bozó András archívuma

Bozó András nyolc éve méhészkedik, jelenleg húsz méhcsaládja van. Több szakkönyvet áttanulmányozott, elvégzett egy méhésztanfolyamot, majd tapasztalt méhészektől kitanulta a szakma fortélyait, érkeznek az elismerések a fogyasztóktól és a szakmától.

Az egyik virágmézemet beküldtem a Szlovák Tudományos Akadémia mézlaboratóriumába, ahol kivizsgálták az antibakteriális hatását, és arany minősítést kaptam érte, amire nagyon büszke vagyok

– mondja András.

Az első méz, amit perget, a virágméz. Ennél a méhek a mézet a virágról gyűjtik, adott pillanatban nyíló, számukra elérhető minden virágról még az akácvirágzás előtt. Ezt követi az akácméz és a harmadik, a vegyes virágméz, amely többféle virágból származik és tartalmaz mézharmat mézet is, amit az emberek többnyire erdei méz néven ismernek.

András a különböző mézek mellett propoliszt is készít.

– Ez egy ragadós anyag, amit a méhek a fák rügyeiről gyűjtögetnek, többnyire a nyárfáról és a nyírfáról. A propoliszt megrágják, majd a garatmirigyükből származó váladékkal feldolgozzák, és a lábukon, mint a virágport viszik haza a kaptárba, ezzel tömik be annak réseit, így az folyamatosan hermetikusan lezárt. Ugyancsak propoliszt használnak a kaptár fertőtlenítésére – magyarázza András, és rögtön hozzáteszi, hogy ő tinktúrát készít belőle, melyet külsőleg és belsőleg is lehet használni.

Külsőleg gyógyuló sebek, bőr- és nyálkahártya gyulladások kezelésére, gombás és bakteriális bőrfertőzésekre, vágásokra és horzsolásokra, valamint gyulladásokra és ízületi fájdalmakra. Belsőleg pedig véd a húgyúti fertőzésektől, a fültőmirigy, a nyombélfekély, a gyomorhurut, a vastagbélgyulladás és a prosztata gyulladásai ellen is. Rendszeres fogyasztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Felnőtteknek napi 20-30 cseppet javasol vízbe cseppentve vagy mézbe keverve elfogyasztani.

 A propolisz több mint 300 különféle anyagból tevődik össze. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek védik a sejteket, szóval rákos megbetegedés ellen is hatásos

– emelte ki a méhész.

A propolisz méltán nevezhető csodaszernek, mert a felsoroltak mellett serkenti a szövetek vérkeringését, szabályozza a vérnyomást. Miután két hétig ázik alkoholban, a propoliszt leszűrik, és kis üvegekbe töltik.

 – Nagyon oda kell figyelni arra, hány százalékos az alkohol, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, és tudni kell azt is, hogy hány gramm propoliszhoz, mennyi gramm alkohol szükséges. 

Az elkészített propoliszt mézből és virágporból kikevert masszához adagolja András, ezt két hétig lehet a hűtőben tárolni. A méz, a propolisz és a virágméz igazi szuperélelmiszernek számítanak. Rendszeres fogyasztásuk segíti egészségünk megőrzését.

Megjelent a Magyar7 2022/6. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.