2023. szeptember 17., 14:46

Már a Szövetség politikusait is blokkolja a Facebook?

Tizenhárom nappal vagyunk az előrehozott parlamenti választások előtt, s a politikai harc egyre élesedik. Míg bizonyos csoportok nyilvánosan indítanak támadást vetélytársaik ellen, többen az online térben próbálkoznak gáncsoskodni.

viola
Fotó: Léces Zoltán

A Facebook ugyan sokat vesztett korábbi népszerűségéből, de a negyven fölötti korosztály körében még mindig toronymagasan a leggyakrabban használt közösségi média térségünkben is. Így nem meglepő, hogy a politikai pártok is jelentős figyelmet szentelnek a megjelenésükre ezen a felületen.

Viola Miklós, a Szövetség Nyitra megyei képviselője, a párt parlamenti választási listáján a kilencedik helyet foglalja el. A régió egyik legismertebb orvosaként széles körű megbecsülésnek örvend, s hivatalos közösségi oldalán sem a megosztó tartalmak vagy éppen a támadó bejegyzések jelennek meg, mint a szlovákiai politikusok jelentős részénél a kampányidőszakban.

Ezért aztán különösen meglepte Violát, amikor a Facebook adminisztrátora az elmúlt 24 órában többször is arról értesítette, hogy közösségi oldalát ideiglenes leblokkolják, mert az szerintük nem felelt meg a közösségi alapelveknek. Pedig aki ránéz az oldalra, teljesen egyértelmű, hogy egy vállaltan politikusi oldalról van szó, amely tényleg csak a jelölt választással kapcsolatos gondolatait vagy éppen bejegyzéseit tartalmazza.

Viola Miklós FB-oldala
Viola Miklós FB-oldala
Meg sem fordult a fejemben, hogy egy oldal, amely nem sérti a Facebook szabályait, nem közöl sértő,  provokatív tartalmat, esetlegesen egy összehangolt ál oldalak támadásainak célpontjává válhat"

- nyilatkozta portálunknak Viola Miklós

Ennek ellenére a leállítás többször megtörtént, majd az oldal ismét működőképessé vált, de a választások előtti időszakban ez is kellemetlen a jelöltnek, aki az utóbbi hetekben fizetett politikai hirdetéseket is közölt a Facebookon, amely mindig ellenőrzésen megy keresztül, s egyszer sem utasították el annak közlését.

A jelenség egyébként nem egyedi, mert már több jelölt is jelezte, teljesen neutrális tartalmak közlését is megtagadta tőlük a közösségi oldal vagy éppen törölte azokat. A kérdés már csak az, hogy pontosan miért. Választ viszont nehéz kapni, hiszen a Facebook évek óta azt csinál, amit szeretne, azokat tiltja le, akiket éppen akar. Így történt idén tavasszal a Ma7 médiacsalád közösségi oldalával is, amit mondvacsinált okok miatt öt év után letiltotta, s ezzel munkaórák ezreinek eredményét tette semmissé, miközben valódi választ a szerkesztőség azóta sem kapott a miértekre.

Úgy tűnik, a szlovákiai parlamenti választások sem jelentenek kivételt, amikor a Facebook nem csak algoritumusok alapján ítél. Természetesen az is meglehet, hogy valakik éppen jelentettek egy-egy bejegyzést, más kérdés, hogy mit találhattak sértőnek Viola Miklós oldalán.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.