2020. április 19., 19:41

Koronavírusos szoptatás

A jelenlegi helyzet rengeteg kérdést és félelmet ébreszt a kismamákban és az újdonsült anyukákban is. A hónapok óta tervezgetett és várva várt pillanatot, mikor megláthatják csemetéjüket, beárnyékolja egy láthatatlan ellenség. A bizonytalanság és kilátástalanság a legmegterhelőbb ezekben az időkben.

szoptatas.jpg
Fotó: BSIP

A szülés utáni időszakot, amely egyébként is új helyzet teremt a család hierarchiájában és életében, most tovább nehezíti a koronavírus-fertőzéstől való félelem.

Ám mit tegyen az anyuka, amennyiben a koronavírus-tesztje pozitív? Vajon tovább szoptathatja csecsemőjét, hiszen az anyatej áldásos hatásait nem győzi hangsúlyozni az irodalom.

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint lehetséges a szoptatás, mivel úgy nem átadható a Covid-19 a csecsemőnek. A TV2 Mokka című műsorában a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Csordás Ágnes Katalin szólalt meg a témában, aki megerősítette, hogy a vírus nem választódik ki az anyatejben. Elmondta:

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a szoptatás előnyei felülmúlják azt a kockázatot, hogy az újszülött a szoptatás közben cseppfertőzéssel mégiscsak megfertőződjön.’’

A szakember azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ha az anyukának náthás tünetei vannak, maszkban etesse gyermekét, valamint a higiéniai szabályok betartásának fontosságát is hangsúlyozta.

Amennyiben egy kismama valóban ilyen helyzetbe kerül, hogy fertőzötten kell ellátnia csecsemőjét, a legnehezebb talán az, hogy nem adhat annyi puszit az arcára, amennyit csak szeretne.

Ám, ha betartja a szabályokat, pár hét után bepótolhatja az elmaradást. Minden kismamának és újdonsült anyukának kitartást kívánunk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.