2023. december 26., 12:20

Januártól tilos láncon tartani a kutyákat!

Újabb szintet lép Szlovákia az állatvédelem területén. Az új évtől tilos lesz kutyákat láncon tartani a tenyésztelepen. Ennek számít a lakás, a ház vagy az udvar. Csupán rövid időre lesz megengedett a láncra kötés, például takarítás, etetés vagy az állat ellátása miatt. Talán lassan feledésbe merül majd az a népi szólásmondást is: Szenved, mint a láncra vert kutya.

Kutya macskák
Fotó: pixabay.com

Ezt írja elő az állatorvosi gondoskodásról szóló 2021. júniusában elfogadott törvénymódosítás. Kivételt csak a veszélyes kutyák esetében engedélyez a törvény. Olyan kutyákra kell gondolni, amik már haraptak vagy sebeztek meg embert. Nem vonatkozik viszont ez a vemhes vagy szoptatós szukákra, a beteg kutyákra és a hat hónaposnál fiatalabb kölykökre.

Meg lehet kötni a szolgálati kutyákat is, például a rendőrkutyákat, vagy a katonák és vámosok mellett „dolgozó” kutyákat, valamint az őrzőkutyákat, illetve az ún. munkakutyákat, amiket bizonyos feladatok ellátására képeztek ki.

Ilyenek a pásztorkutyák, a vadászkutyák és az őrző-védő szolgálatra kiképzett ebek. A 2022. január 1-je után született kutyákra ez törvény már két éve vonatkozik.

Nagy lépés előre

Habár kompromisszumokkal, de mégiscsak megszületett az a jogszabály-módosítás, aminek megalkotásán az Állatok Szabadsága (Sloboda Zvierat) állatvédő szervezet is közreműködött. Pavla Dugovičová elnök hatalmas győzelemnek nevezte az elfogadását. Mint elmondta, aki kutyát szeretne, annak tudatosítania kell, hogy a lánc már nem út. Bízik abban, hogy a törvénymódosítás nagyobb körültekintést és felelősséget hoz.

A törvénymódosítást megelőzte a Nem a láncokra (Nie reťaziam) kampány, ami arra világított rá, milyen nyomorúságos életük van a láncon tartott kutyáknak.

A kampány során 97 ezer aláírást is gyűjtöttek, és a Focus is elvégzett egy felmérést. Ebből az derült ki, hogy a Szlovákiában élők 62 százaléka kívánja a láncon tartás betiltását.

A kampány szervezői úgy vélik, hogy az állatvédelemből és a nyilvánosság edukálásából az állam kis részt vállal, azt meghagyja a polgári szervezeteknek.

Hiányzik az ellenőrzés

Az Állatok Szabadsága megemlíti, hogy a társállatok védelméről szóló rendelet előírta ugyan a kutyák gazdái számára a napi szabad mozgás biztosítását, ezt azonban nem lehetett ellenőrizni. Azok a kutyatartók, akik szünet nélkül láncon tartották ebeiket, az ellenőrzéskor azt mondták, biztosítják számukra a szabad mozgást.

Az eredmény az volt, hogy kutyák ezrei töltötték az egész életüket láncon.

A kutya a társállatok közé tartozik, komoly fizikai, mentális és szociális szükségletei vannak, intenzív napi figyelmet kíván nagyjából 15 éven keresztül.

Ezért kell százszor meggondolni, alaposan megfontolni, hogy beszerezzük-e, mondta a szervezet elnöke.

A szervezet évek óta figyelmeztet arra is, hogy élő állatot, különösen kutyát és macskát ne ajándékozzunk karácsonyra! Sokszor hajlamosak vagyunk hirtelen felindulásból meglepni vele valamelyik szerettünket, figyelmen kívül hagyva az állat szükségleteit és a megajándékozott lehetőségeit. Ha például valaki egész nap nincs otthon és ráadásul lakásban lakik, annak egy szeretetre, nevelésre, játékra éhes kölyökkutyára egyáltalán nem lesz ideje. Ha a gyermekeink rimánkodnak kutyáért, akkor fel kell készítenünk őket arra, hogy naponta lesz egy csomó feladatuk az új családtag körül. Például többször is sétáltatni kell, ha hideg van, ha esik az eső, ha fúj a szél. A meggondolatlan kutyabeszerzés következményeként ünnepek után sokszor megtelnek a kutyamenhelyek megunt, kidobott kutyákkal.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.