2022. február 6., 07:38

Ilyen tüneteket okoz az omikron a gyermekeknél

Az omikron a gyerekeknél más tünetekkel jelentkezik, mint a korábbi variánsok.

gyermek
Fotó: unsplash.com

Németországi kórházi tapasztalatok alapján az omikron más tüneteket okoz gyerekek szervezetében, mint amit korábban tapasztaltak. A korábbi mutációk miatt kórházba került gyerekek lassabban épültek fel, mint az omikronnal fertőzöttek.

A gyerekek hamarabb gyógyulnak
Esetükben az omikron miatt kialakuló Covid-betegség elsősorban emésztőrendszeri problémákat okoz. A gyerekeknél vérmérgerzésre utaló jeleket is tapasztalnak. Mivel esznek, nem isznak, ezért infúziót kapnak, de légúti tüneteik nincsenek. Az, ami az első járványhullám idején gyakori volt, hogy lélegeztetőgépre kellett tenni őket, már nem fordul elő.

A gyerekek gyorsabban gyógyulnak, hamarabb elhagyhatják a kórházat. A kiskorú betegek között azonban nagyon sok a lelkibeteg, növekszik a kórházi ápolásra szoruló anorexiás gyermekek száma..

Gyerekek oltása – ezekre érdemes figyelni
Ha valaki úgy dönt szeretné a gyerekének beadni a koronavírus elleni vakcinát, akkor oltás előtt beszélgessen el a gyerekkel, magyarázza el neki miért van szükség a vakcinára. A gyerekek viseljenek kényelmes, bő ruházatot, hogy könnyen hozzáférjenek ahhoz a karhoz, ahol az injekció beadására kerül sor. Meg kell beszélni a gyerekkel, szóljon, ha rosszul érzi magát, hogy időben lehessen cselekedni.

Mellkasi fájdalom, légszomj, derékfájás, szívdobogás, erős fejfájás, beszéd-, látás- vagy hallásproblémák, egyensúly- vagy járási nehézségek, vagy beszédzavar, illetve fizikai aktivitás közbeni szinkópa esetén rögtön orvoshoz kell fordulni, mert ezeket a tüneteket súlyosabb reakció is okozhatja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.