2021. október 24., 13:27

Idén is megépül a tátrai jégdóm, kérdés, lesz-e, aki megnézze

Az már biztos, hogy idén is megépül a Tarajkán (Hrebienok) ilyenkor szokásos látványos jégdóm, de, hogy lesz-e, aki megnézze, azt még maguk az alkotók sem tudják. 

tátra jégdóm
Fotó: TASR/AP
2020 januárjában még tömegek csodálhatták meg a mesterek munkáját.

Összesen mintegy 40 jégszobrász dolgozik a téli Tátra egyik legkedveltebb látványosságán, melynek megépítésére közel egy hónapjuk van. Az Ótátrafüredre kirándulók egyik kihagyhatatlan célpontja mintegy 225 tonna jégből készül majd el. A jeget néhány napja szállították oda Lengyelországból - adta hírül a JOJ TV .

A mestereknek nincs könnyű dolguk, a jég megmunkálhatósága miatt igen alacsony hőmérsékleten, mínusz 8 fokon kénytelenek dolgozni. A legfontosabb kérdés idén is az, vajon nem feleslegesen serénykednek-e a jégszobrászok. A jégdóm ugyanis tavaly is megépült, csakhogy nem volt, aki megnézze.

A járványellenes intézkedések miatt látogatók nélkül vészelte át a telet az építmény.

Az alkotók azt mondják, habár idén is előfordulhat, hogy egyetlen látogató nélkül olvad el a jégből készült épület, fel sem merült, hogy ne látnának munkához. Ehhez a láncfűrésztől kezdve a birkanyíró ollóig mindenféle szerszámot igénybe vesznek, a lényeg, hogy a végeredmény jó legyen - nyilatkozta egyikük a JOJ-nak, hozzátéve sem ő, sem kollégái nem árulhatják el, mi készül a hővédő kupola alatt. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.