2023. június 25., 11:26

Hogyan formálják életünket a mobilalkalmazások?

Az alkalmazásoknak se szeri, se száma, és szinte nincs is olyan területe az életünknek, amelyhez ne találnánk applikációt a mobilunkban. Ezek egy része a szórakozást célozza, például a játékok, mások az életünk megkönnyítésére szolgálnak. Megfelelő alkalmazásokkal felszerelt okoseszközünk birtokában nincs is már szükségünk külön számítógépre, határidő naplóra, jegyzetfüzetre, fényképezőgépre és fényképalbumra, GPS-készülékre, zseblámpára, iránytűre, mérőszalagra, és még sorolhatnánk a végtelenségig…

 

mobiltelefon
Fotó: unsplash.com

A mobilalkalmazások elengedhetetlen eszközei lettek mindennapi életünknek. Példázza ezt az a rengeteg ügyfél, aki nap mint nap belátogat szaküzleteinkbe és kikéri a véleményünket, segítséget kér, amit aztán több-kevesebb sikerrel megoldunk. Jó példa erre a közösségi platformok, a Facebook elfelejtett jelszavai, amiket nem egyszerű feladat újra helyrehozni, de nem lehetetlen feladat. A fejlesztők a mobilalkalmazások széles választékát kínálják, manapság már több millió közül lehet válogatni, amelyek segítségével könnyedén hozzáférhetünk információkhoz, kommunikálhatunk másokkal, szórakozhatunk, játszhatunk, vagy éppen hatékonyabban szervezhetjük mindennapjainkat.

Nagytakarítás

Fontosak a takarítóalkalmazások, amelyek karbantartó és tisztító funkciókat látnak el. A tisztítás során megszabadulhatunk a felesleges információktól, ilyenek a böngészési előzmények, a duplikált fotók. A takarítással, tisztítással pár perc alatt jelentős mértékű memóriát szabadíthatunk fel. Segítségükkel eltávolíthatjuk feleslegessé vált alkalmazásainkat is, vagy átpakolhatjuk őket egy csatlakoztatott memóriakártyára azért, hogy területet szabadítsunk fel az eszköz belső memóriájában. 

A takarítóalkalmazások rendszeres használatával gyorsabbá tehetjük az alkalmazások működését és visszaszoríthatjuk a lefagyásokat is. Legtöbbjük vírusirtót is tartalmaz. Általában előre vannak telepítve, de javasolt alkalmazások lehetnek a tapasztalataim szerint: CCleaner, Norton Clean, Clean Master. Ezeket egyszerűen feltelepíthetjük készülékeinkre és használatuk is könnyű. Megjegyzem, évekkel ezelőtt nagyon is szükségesek voltak a takarítóalkalmazások, nehéz volt ugyanis megtisztítani a gyorsítótárat és a mobil tárhelyét. Manapság azonban a tárolók tisztítása beépül magába az androidos rendszerbe is, de nem árt odafigyelnünk és használnunk kiegészítőként a fentebb említett appokat is.

Társasági hálózatok

Az alkalmazások népszerűsége több tényezőnek köszönhető. Először is annak, hogy a mobiltelefonok és okostelefonok széles körű elterjedése lehetővé tette az alkalmazások egyszerű és gyors letöltését és használatát. Androidos telefonokról a google play áruház, ios operációsrendszerről pedig az app store alkalmazásbolt gondoskodik. A felhasználók könnyedén eligazodnak az alkalmazásboltokban, ahol kiválaszthatják a számukra leginkább érdekes és releváns applikációkat.

Az alkalmazások népszerű kategóriái közé tartoznak például a társasági hálózatok. Ilyen applikációk lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kapcsolatban maradjanak barátaikkal és családjukkal, megosszák élményeiket, fényképeiket és videóikat, valamint csatlakozzanak a különböző közösségekhez. Az ilyen alkalmazások közül a Facebook, az Instagram, a Twitter, a Linkedin és a Snapchat a kiemelkedő példák.

Egy másik népszerű alkalmazáskategória az egészség és a sport alkalmazások. Ezekkel a felhasználók figyelhetik a vérnyomásukat, követhetik az edzésüket, a táplálkozásukat és az alvási szokásaikat, illetve kezelhetik a stresszt. Az egészségügyi alkalmazások hasznos eszközök a prevencióban és az egészséges életmód kialakításában. Néhány példa erre a kategóriára a MyFitnessPal, a Headspace és a Sleep Cycle.

Szórakozás

A mobiljátékok hatalmas népszerűségnek örvendenek, mert szórakoztatók és hozzáférhetők. Az agyunk tornáztatása mellett azonban vigyázzunk, hogy ne váljunk függővé. A játékok különböző műfajokban érhetők el, mint például az ügyességi, a logikai, vagy akár az akció és szerepjátékok. Az Angry Birds, a Candy Crush Saga és a Fortnite néhány ikonikus példa a mobiljátékokra. Zenei kedvenceinket manapság már nem walkmanen vagy hordozható CD-lejátszón hallgatjuk, ha úton vagyunk. Mobil eszközünk lehetővé teszi, hogy a világ zenei kínálatának csaknem az egészét online is elérjük. A megvásárolt kedvenc zeneszámainkat offline is hallgathatjuk, illetve kikölcsönözhetjük vagy előfizethetünk rá, gondoljunk csak a Spotify zenei áruházra, a legnépszerűbb zenei applikációra. 

Xiaomi Redmi Note 12

Kezembe vettem a Xiaomi mobilgyártó ár-érték arányban jelenleg legnépszerűbb mobilját, amellyel készítettem pár fotót Dunaszerdahelyen és a Bős melletti Baka községben, hogy megmutassam, manapság már az olcsóbbnak mondható készülékkel is lehet minőségi képeket készíteni.

Ami magát a telefont illeti, a dizájn most is nagyon szép. Már első kézbevételkor rögtön feltűnt a készülék pehelysúlya: a telefon mindösszesen 183,5 gramm. A műanyag hátlap ellenére nem lehet panasz az összeszerelésre sem, és külön kiemelendő, hogy a matt burkolat nem gyűjti annyira az ujjlenyomatot, mint az üveget használó modellek.

Pozitívum továbbá, hogy a képernyő szélei sincsenek lekerekítve, az apróbb objektívek miatt pedig a kamerasziget sem áll ki úgy a hátlapon, mint más mobilnál. Manapság nagy meglepetésre, egy jack-csatlakozó kapott helyet a telefon alsó részén.

A telefon emellett IP53-as tanúsítvánnyal is rendelkezik, tehát biztosított a csepp- és porvédelem is. Készítettem is egy aktuális fotót arról, hogy a mobil a fűben hentereg vízcseppekkel a kijelzőn, mégis túlélte a megpróbáltatást.

xiaomi
Fotó:  Kráz László

A kijelzőt illetően az AMOLED-panel jól vizsgázott, és érdemes megjegyezni, hogy egészen kimagasló minőséget képvisel ebben az árkategóriában. A képfrissítés 120 Hz, a maximum 1200 nit fényerő verőfényben is használható kijelzőt eredményez. Akkumulátorként egy 5000 milliamperórás telepet kapunk, amivel átlagos használat mellett nagyjából másfél-két napot húzhatunk ki a töltések között 33 watt maximális töltési teljesítmény mellett.

Ritkaságnak számító, de a kínai gyártóhoz hűen, nem hiányzik a dobozból a töltőfej, az ahhoz szükséges kábel, illetve a szilikontok sem.

A tesztelésnél a legújabb Xiaomi fejlesztésű MIUI 14 (ejtsd: mijuji) rendszerfelületet használhattam, ami jó benyomást tett rám egyszerűségével, rendezettségével. Egyéb specifikációk terén érdemes megemlíteni, hogy a mobilt NFC-vel (technológia a bankkártyás fizetéseknél), illetve a navigációs műholdakhoz való csatlakozással látták el. A hátsó, szépnek mondható kameraszigeten egy 50 megapixeles főkamera, egy 8 megapixeles ultraszéles és egy 2 megapixeles makró kapott helyet. Úgy gondolom, hogy ezért az arért, mintegy 200 euróért egy nagyszerű mobil került a boltok polcaira. 

A Xiaomi Redmi Note 12 üdítő meglepetés az okostelefonok polcain. Ennyiért ugyanis nem sok gyártó kínál nagyon jó minőségű kijelzőt, és ha szimplán csak a számokat nézzük, az 50 megapixeles kamerára és a méretes akkumulátorra is csak bólintani tudunk. Továbbá az SD-kártya bővítési lehetőség és a jack-csatlakozó megléte is értékelendő – ezek azt jelzik, hogy a kínai cég alaposan felmérte, mi a vásárlói igény az alsókategóriás mobilok piacán.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.