2024. január 11., 16:57

Felújítják a római Szent Péter-bazilika főoltára feletti monumentális baldachint

Felújítják a római Szent Péter-bazilika főoltára feletti bronzból készült monumentális baldachint, a munkálatokat még a 2025-ös jubileumi év előtt, idén decemberben be akarják fejezni - jelentette be Mauro Gambetti bíboros, a bazilika főpapja csütörtökön.

Szent Péter Bazilika
Fotó: wikipedia.org

Gian Lorenzo Bernini remekművének helyreállítása mintegy 700 ezer euróba kerül, és a költségeket teljes egészében a Kolumbusz Lovagok nevű amerikai katolikus jótékonysági szervezet fedezi. A Vatikáni Múzeum szakértőinek szakmai irányításával megvalósuló projekt 250 éve az első átfogó felújítási munka, amelyet a 20 méter magas oszlopokon álló baldachinon elvégeznek.

A főoltár feletti gazdagon díszített mennyezetet az 1630-as években készítette el Bernini, a barokk kor kiemelkedő olasz építésze és szobrászművésze VIII. Orbán pápa megrendelésére.

A Szent Péter sírja fölé magasodó baldachint tartó csavarodó oszlopokat aranyozott kerubok és babérágak díszítik.

Sajtótájékoztatóján Mauro Gambetti bíboros elmondta, hogy a bazilikában a liturgikus szertartások a felújítási munkálatoktól függetlenül zavartalanul folytatódnak egész évben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.