2021. október 1., 13:04

Csak cha-cha-cha…? Ágnes egész élete a tánc körül forog – VIDEÓVAL

Sokan vagyunk, akik csodálattal nézzük a táncversenyeket, a parketten szinte úszó párokat. Akadnak szép számmal olyanok is, akik kis korukban arról álmodoznak, egyszer majd ők is ugyanúgy ropják. De csak nagyon kevés olyan kitartó ember van, aki ezt a célt el is éri, hiszen kőkemény fizikai igénybevétellel jár. A Komáromból származó, 23 éves Zakar Ágnesnek, az érsekújvári Talent Factory táncklub versenytáncosának már sikerült, hiszen táncpartnerével, az Izraelből származó Shon Burshteynnel az augusztusban megrendezett szlovák bajnokságon bajnoki címet szereztek a latin táncok felnőtt kategóriájában. 

Zakar Ágnes versenytáncos
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Zakar Ágnes archívuma

Jelenleg Olaszországban edz és partnerével gőzerővel készül az októberi Európa-bajnokságra és a decemberi világbajnokságra. Bátran elmondhatja, hogy a tánc az élete.

Mikor szerettél bele a táncba és kezdtél el komolyabban foglalkozni vele?

Már egészen kiskoromban, s kipróbáltam a modern tánctól kezdve a klasszikusokig sokféle műfajt, de a latin táncba 12 éves korom körül szerettem bele. Eleinte csak hobbiként tekintettem rá, 15 éves koromban kezdtem el komolyabban foglalkozni vele az érsekújvári Talent Factory (akkor még Keller táncstúdió) tánciskolában, ahol már napi szinten több órát edzettünk, sokat utaztunk. Már itt elhatároztam, hogy egyszer megszerzem a bajnoki címet. Persze, sokszor rögös volt az út, a sikerek mellett bizony kudarcok is értek. Előfordult, hogy partner nélkül voltam, de az idő alatt is kerestem a lehetőségeket és a számomra legmegfelelőbb táncpartnert. Tavaly szeptember óta élek Olaszországban, ahol már az egész életem a tánc körül forog.

Mennyi gyakorlás kell ahhoz, hogy valaki táncpartnerével megnyerje az országos bajnokságot?

Shonnal viszonylag kevés ideje, egy éve táncolunk együtt. Egy átlagos napon minimum 5 órát gyakorlunk, de néha meghaladja a 8 órát is, mivel a latin táncon kívül fizikai felkészülés, balett, erőnléti edzések és sok más program is van, ami segít még jobb teljesítményt nyújtani.

Egy dietetikus készíti számunkra a személyre szabott étrendet, amelyben megfelelő arányban szerepelnek a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok, a vitaminok és az ásványi anyagok. Az edzés végeztével esténként kurzusokon tanítunk, amelyek 22:00-kor fejeződnek be. A vasárnap az egyetlen pihenőnapunk, ha épp nincs verseny vagy tánctábor a láthatáron. Eleinte nehéz volt megszokni ezt a nagyon kemény iramot, hisz egy átlagos napunk nem kevés energiát vesz ki az emberből, és egész nap magas sarkú tánccipőben edzeni sem egyszerű, de mostanra hozzászoktam.

Zakar Ágnes versenytáncos
Fotó:  Zakar Ágnes archívuma

Hogy találtál rá a táncpartneredre?

Az interneten keresett meg Shon edzője, akivel rögtön egyeztettünk egy próbát Bécsben. A próba után azonnal tudtam, hogy ha ő rábólint a közös táncolásra, akkor találok rá módot, hogy kimenjek Olaszországba és együtt folytassuk a karrierünket.

Az emberek csodálkozva néznek, mikor azt mondom, a partnerem Izraelből származik, én Szlovákiából, az edzőm orosz és Olaszországban edzünk.

Shonnal egyébként csak a parketten alkotunk párt, jobb nem keverni a magánéletet a „munkával”.

Hogy kerülték Olaszországba és meddig tervezed az ottlétet?

A bécsi első közös táncpróbánk után körülbelül 2 héttel jöttem Olaszországba, hogy felmérjem, tetszik-e az ittlét és kipróbáljam, tudunk-e együtt táncolni. A koronavírus-járvány miatt azonban a tervezett egy hónapból nyolc hónap lett, mire először hazautazhattam Komáromba. Még szerencse, hogy szeretek itt lenni! Olaszországban a klubban táncoló lányokkal közösen bérlünk egy lakást. Jelenleg a lakótársam egy olasz és egy román lány, korábban egy francia lány is velünk lakott. Így nem véletlen, hogy nem csak az edzőteremben, de azon kívül is minden a tánc körül forog. Hogy meddig maradok, azt egyelőre nem tudom pontosan, meglátjuk, mit hoz a jövő.

Zakar Ágnes versenytáncos
Fotó:  Zakar Ágnes archívuma

Meddig tarthat a versenytáncos karrier, ami bizony kemény sport, és mi jöhet utána?

Valójában bármeddig, hisz vannak senior kategóriák is, viszont a legtöbb pár az aktív versenyzést legkésőbb 35 éves kor körül abbahagyja. Ezt követően általában tanítással vagy bizonyos vizsgák után, a bírói szakmai kompetenciák megszerzését követően, versenybíróként folytatják karrierjüket.

A versenytánc rendkívül megterhelő az ízületekre, és mint minden aktív sportolónál, itt is magas a baleset lehetőségének veszélye.

Sok versenytáncos épp egy törés, vagy ízületi sérülés következtében fejezi be az aktív karrierjét. Ismerek olyan táncost, aki egy versenyen, lábemelés közben törte el a saját orrát, de előfordul olyan eset is, amikor a partner okoz sérülést a partnerének.

Melyik a kedvenc táncod és mit szimbolizál számodra?

Mind az 5 latin táncnak teljesen más a karaktere, így igazi kedvencem nincs. Vannak napok, amikor jobban mennek a pörgős, energetikus táncok, mint a chacha vagy a jive és vannak napok, amikor inkább a lassúbb, de rendkívüli technikát igénylő rumbát vagy épp a paso doblet részesítem előnyben. Nagyban befolyásolja az ember hangulata is, épp melyik táncot van kedve gyakorolni.

Videófájl

Egyre több helyen tartanak táncórákat pároknak, afféle párterápiaként, vagy olyanoknak is, akik mozogni vágynak. Közösségépítő és egészségmegőrző tevékenység a tánc?

Ez így igaz, a mi táncklubunk is sok kurzust tart pároknak, mind latin, mind pedig sztenderd táncokban és rengeteg érdeklődő van a bachata és salsa tanfolyamokon is. A végére mindig nagyon jó kollektíva és sok barátság alakul ki.

A tánc rendkívül szórakoztató módja a mozgásnak, így sokan választják azért is, hogy formában tartsák magukat.

Rengeteg idősebb pár választja a versenytáncot hobbinak, mivel a hétvégi versenyek, a felkészülés és a próbák mind megerősítik a kapcsolatukat, hiszen közösen küzdenek a kitűzött cél eléréséért.

Zakar Ágnes versenytáncos
Fotó:  Zakar Ágnes archívuma

Tíz év múlva hogy látod magad, hol fogsz tartani az életben?

Bízom benne, hogy néhány éven belül saját tánciskolát működtetek majd, hiszen gyermekkorom óta ez volt az álmom. Mindig is érdekelt a tanítás, a menedzselés. Mivel a tánc által most körbeutazom a világot, különféle tanítási módszerekkel és kultúrákkal sikerült megismerkedtem. Nyitott szemmel járok mindenhol és így, remélem, a későbbiekben sikerül egy olyan tánciskolát létrehoznom, amely sikeres versenytáncosokat nevel, és kurzusokat biztosít minden korosztály és érdeklődési kör számára.

Zakar Ágnes versenytáncos
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.