2023. augusztus 4., 20:01

Cipruson macskák számára is elérhető lesz az emberek számára kifejlesztett, koronavírus elleni gyógyszer

Cipruson az állatorvosok szövetsége üdvözölte pénteken a kormány döntését, mely lehetővé teszi, hogy macskák is hozzájussanak az eredetileg az emberek részére kifejlesztett, koronavírus elleni gyógyszerhez, miután a "macskák koronavírusaként" is emlegetett FIP-vírus egyik mutációja miatt több ezer macska pusztult el az országban.

macska
Fotó: Pixabay

A szövetség korábban petíciót intézett a kormányhoz annak érdekében is, hogy a macskatartók elérhető áron juthassanak hozzá a gyógyszerhez.

A szövetség elnöke, Hrisztodulosz Pipisz a héten a ciprusi közszolgálati médiának azt mondta,

a macskák gazdái ezentúl 2,5 euróért juthatnak a tablettához, a szokásos vizsgálatok elvégzése után.

Mindemellett a kormány elrendelte a külföldi örökbe fogadásra szánt macskák kötelező orvosi vizsgálatát is, megelőzendő a vírus további terjedését.

Bár helyi állatvédő aktivisták szerint a fertőző hashártyagyulladást okozó FCoV nevű mutáció már mintegy 300 ezer macska halálát okozta az országban, az állatorvosok szövetsége ezt a számot 8000 körülire becsüli.

Kezelés hiányában a FIP szinte minden esetben halálos kimenetelű, gyógyszeres kezeléssel azonban 85 százalék esély van az állat gyógyulására. Sem a vírus, sem a mutációja nem terjed emberre.

Az eddigi gyógyszeres kezelések drágák voltak, így sok macskatartó nem engedhette meg őket.

Jóllehet pontos számot nem tudni, Cipruson sok kóbor macska él, az emberek viszont többnyire gondjukat viselik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.