Beoltották? Ne sportoljon és ne végezzen nehéz munkát!

2021. május 9., 13:42
ma7 B. Vida Júlia

Napjainkban naponta több ezren kapnak koronavírus elleni védőoltást Szlovákiában. Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget ennek, és rögtön utána is ugyanúgy élik mindennapjaikat, mint előtte. Pedig nem árt az óvatosság, vissza kell venni a tempóból, különösen, ha az ember meglehetősen aktív életet él. A túl sok mozgás gyengítheti a vakcina hatékonyságát. Ez derül ki abból a beszélgetésből, amit a DenníkN készített Norbert Žilkával, a Szlovák Tudományos Akadémia Neuroimmunológiai Intézetének igazgatójával, aki Covid-19 elleni vakcina fejlesztésén is dolgozik.

Fotó: pixabay.com

Az élsportolók és a lelkes amatőrök szinte egy napot sem hagynak ki edzés nélkül. A szakember viszont mindenképpen azt ajánlja, hogy oltás után legalább 2-3 napig ne sportoljanak.

A vakcina ugyanis egyfajta nehézséget jelent a szervezet számára, és az immunválasz miatt szüksége van arra, hogy azzal megbirkózzon. A sportolás és fizikai megerőltetés akkor sem ajánlott, ha az illető kimondottan jól érzi magát az oltás után.

A vakcinára különféleképpen reagálhat a szervezet, van, akinél robusztus utóhatások lépnek fel, ami nem biztos, hogy tükröződik a szervezet immunválaszában. És ez fordítva is igaz, valaki jól viseli az oltást, mellékhatásokat nem tapasztal, mégis elégséges immunválaszt ad a szervezete.

Nem árt észben tartani, hogy a vakcina részben a természetes fertőzésre emlékeztet, ezért, ha bejut a szervezetbe, az immunrendszer megpróbál „zöld ágra vergődni” vele, ami megterhelő számára.

Még ha nem is érezzük oltás után a fáradtságot, a levertséget, inkább tervezzünk pihenősebb napokat.

Vegyünk ki szabadságot!

Két-három nap a minimum, amikor kerülni kel a fizikai megerőltetést, a sportolást, de ha voltak az oltásnak utóhatásai, akkor ez több is lehet. Ha megbetegszünk, akkor is pihenünk, a szervezet egyszerűen jelzi, hogy most arra van szüksége.

A sportolók is már a legkisebb tünetek felbukkanásakor felfüggesztik az edzést és mindent megtesznek azért, hogy a lehető leghamarabb kilábaljanak a betegségből.

Az oltás, ha nincsenek utóhatásai, azt a hamis illúziót keltheti bennünk, hogy minden rendben van. Pedig valójában olyan ez, mintha megfertőződtünk volna, vagyis szükséges az elővigyázatosság.

Ha túl korán, közvetlenül a mellékhatások lecsengése után, térünk vissza sportoláshoz, a vakcináció nem biztos, hogy elég hatékony lesz, mert a megfelelő hatás eléréséhez időre van szükség. Egy kemény edzés például belekavarhat ebbe a folyamatba.

A kutatós szerint nemcsak hogy ajánlott, de egyenesen áldásos hatású lehet, ha oltás után szabadságot veszünk ki, amit kihasználunk lazításra, nyugalomban töltjük a napot, esetleg egy jót sétálunk.

Minél nagyobb komfortot nyújtunk az immunrendszerünknek, annál jobban tud dolgozni a megfelelő immunválaszon.

Természetesen akkor sem történik nagy baj, ha munkába kell mennünk, de a lényeg az, hogy feleslegesen ne fárasszuk le a szervezetünket, hagyjuk, hogy az immunrendszer a leghatékonyabban működhessen. Ehhez fontos a belső béke, a nyugalom is.

Gondoljuk át, milyen tevékenységek azok, amelyek feltöltenek, és melyek merítenek ki. Van, aki szinte újjászületik egy háromórás erdei séta után, másokat viszont kimerít. Ez utóbbi esetben akkor válasszuk inkább az olvasást.

Kis-Duna
Fotó: B. Vida Júlia

Nem szabad abba a hibába sem esni, hogy a sportolók az oltás előtt, annak tudatában, hogy utána pár napig nem edzhetnek, túlzásba viszik a sportot.

Ne érkezzünk az oltásra fáradtan, kimerülten, a legideálisabb az lenne, ha inkább pihenten mennénk!

Ha pont akkor vannak fontos verseny előtt a sportolók, amikorra időpontot kaptak az oltásra, ajánlott az oltást elodázni a verseny után egy héttel. A vakcina ugyanis gyengítheti a teljesítményüket.

Nem nem, hanem kor függvénye az immunválasz

Mindannyian kaptunk már számos oltást életünkben és azoknak is voltak mellékhatásai. Kinél erőteljesebbek, kinél gyengébbek. Ez mindig az immunrendszer állapotától függ. Nők esetében ebbe belekavarhat a hormonrendszer is, de a koronavírus elleni védőoltásnál az oltásra adott immunválaszban markáns különbségek nem jelentkeztek.

A nők valamivel érzékenyebben reagálnak, mint a férfiak.

Ám a kutató szerint a nagy statisztikai elemzések persze még hozhatnak meglepetéseket.

Az immunválaszra valóban komoly hatással az életkor van. Minél öregebb a beoltott személy, annál problematikusabb az immunválasza.

Ahogy öregszik valaki, az immunrendszere is öregszik és néha hibákat vét. Előfordulhat, hogy a fertőzéssel vagy a vakcinával nem megfelelő módon fog megbirkózni és az egész folyamat elnyúlik.

Idősebb emberek oltása esetében is nagyon fontos tényezők a megfelelő egészségi állapot, a jó kondíció, a lelki egyensúly. Az sem ártana, ha oltás után megvizsgáltatnák magukat, milyen volt szervezetük immunválasza. Egy ilyen projekt már folyamatban is van nálunk is, melynek célja az oltás utáni különböző immunválaszok megfigyelése.

Kövesse facebook oldalunkat is!