2023. augusztus 24., 17:48

Banális betegségként (le)kezeljük a covidot, pedig nem veszélytelen

Az ember már csak olyan, hogy ami rossz volt, azt igyekszik gyorsan elfelejteni. Mintha így lennénk a coviddal is. Manapság már szinte fittyet hányunk rá, és sokan nem tartják be az ajánlásokat, maszk nélkül, köhögve járnak boltba, emberek közé. Ez pedig felelőtlenség. Igaz ugyan, hogy például a 2021-es év eleji adatokhoz képest elenyésző számban, de még ma is halnak meg emberek koronavírus-fertőzésben vagy annak következményeiben. Ezért láthatunk boltokban, rendezvényeken néhány embert még mindig maszkban. Ők a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak és inkább nem kockáztatnak, próbálják magukat megvédeni a számukra veszedelmes vírustól.

koronavírus, reszpirátor
Fotó: TASR
Nem veszik már olyan komolyan ezt a betegséget az emberek. Pedig a tünetek megjelenése és a pozitív koronavírus-teszt után legalább ötnapos otthon maradás, karantén ajánlott, hogy ne fertőzzünk meg másokat. Gondolni kellene arra, hogy ami számunkra banális betegség, az másokat, például az immunhiányos betegeket, vagy a krónikus betegségben szenvedő időseket akár súlyosabban is érintheti.

Fürdőből, nyaralásról egyre többen hozzák haza nem kívánt szuvenírként a covidot, hetente egy-két új betegem van, de meggyőződésem, hogy ennél jóval többen fertőződnek meg. Csak a legtöbben már nem tesztelik magukat. A leggyakoribb magyarázat az erős köhögésre, ami a covidot kíséri, hogy kicsit megfáztam” – osztja meg velünk tapasztalatait dr. Csidey Fodor Ágnes háziorvos.

Mint elmondja, szerencsére a covid a legtöbb esetben már enyhe lefolyású és azokkal a patikaszerekkel kezelhető, amivel az influenza.

Hozzáteszi még, erősen fontolgatja, hogy ősztől újra bevezeti rendelőjében az egyszerű szájmaszk viseletét, mivel nagy eséllyel meg fog szaporodni a covidos betegek száma, s elkezdődik a felső légúti, megfázásos betegségek időszaka is, jön az influenzaszezon. Fokozottabb lesz a fertőzésveszély.

Az NCZI oldalán most olyan adatot találtunk, hogy 56 embert kezelnek kórházban koronavírus-fertőzéssel, ebből 8 személy a 33. héten került kórházba. 998 antigén-teszt hozott pozitív eredményt.

Mindez pedig bizonyítéka annak, amit az orvosok is mindig hangoztatnak, hogy a koronavírus nem tűnt el, köztünk „jár” továbbra is, csak időközben jócskán legyengült.

Augusztus 18-án az NCZI szóvivője, Veronika Daničová, arról tájékoztatta a szlovák hírügynökséget, hogy az év eleje óta 6245 COVID-19 elleni vakcinát adtak be Szlovákiában, ebből 421 első adag volt.

Elmondta azt is, hogy az év eleje óta 7965 COVID-fertőzöttet regisztráltak, a legtöbbet Kassa megyében.

Az iskolakezdéssel, a nyár végével várhatóan emelkedés várható az esetszámban, de szerencsére már megtanultuk, hogy ilyenkor mi a teendő. Elmehetünk betegállományba, esetleg home office-ra válthatunk, gyermekeink pedig azt a pár napot otthoni tanulással tölthetik. A lényeg, hogy mihamarabb meggyógyuljunk és közben ne fertőzzünk meg másokat.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.