2022. április 9., 14:33

Az omikron jóval fertőzőbb változata terjed: ezért kellhet a negyedik oltás

A BA.2 jóval fertőzőbb, de kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint az eredeti omikron, ezért nem mindenkinek javasolt a második emlékeztető oltást kérnie.

omikron
Fotó: pixabay.com

A legtöbb ember negyedik oltás nélkül is biztonságban van a lopakodó omikron terjedése idején is – derül ki egy izraeli és egy katari tanulmányból.

Az izraeli kutatásban fiatal és egészséges egészségügyi dolgozókat hasonlítottak össze: köztük volt, aki három, és volt, aki négy adag vakcinát kapott. Eszerint a negyedik oltás minimálisan védettebbé teszi azokat, akik megkapták, de nem drámai mértékben. Az izraeli kutatók szerint épp ezért az egészséges fiatal felnőttek számára jelenleg nem szükséges negyedik adagot felvenni. A katari adatok megerősítik mindezt.

Ennek ellenére mind a Moderna, mind a Pfizer a második emlékeztető oltás engedélyezését kérte az amerikai gyógyszer-engedélyeztetési hivataltól, az FDA-tól. A Moderna 18 év fölöttiek, a Pfizer pedig 65 év fölöttiek részére kérte a vészhelyzeti engedély megadását.

Valószínű, hogy a 65 év felettieknek és az immunhiányos embereknek szükségük lesz második oltásra, ahogy a BA.2-es változat szétterjed. A fiatalabbak esetében azonban az, hogy szükség van-e második emlékeztető oltásra – vagy az influenza elleni oltáshoz hasonló éves oltásra – attól függ, hogy az első három oltásból származó védelem idővel mennyire csökken.

Szakértők szerint az endémiás szakaszban is figyelemmel kell kísérni az új vírustörzseket, de valószínű, hogy a további oltásokra vonatkozó ajánlások inkább eseti alapon fognak születni, nem pedig tömeges oltási és emlékeztető kampányokként, amelyek eddig a világjárványt meghatározták.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.