2023. szeptember 11., 09:28

Az iskolai büfé vonzásában

A legtöbb szülő számára a tanévkezdés egyet jelent a tízórai-készítéssel. Hetekig keringett az interneten a vicces jótanács: ideje átkutatni az iskolatáskákat és kidobni a megpenészedett, zacskóban lapuló kifliket! Sok szülő tapasztalta, hiába készít egészséges tízórait, gyermeke szívesebben választ az iskolai büfé kínálatából. Rosszabb esetben ebédig nem eszik semmit.

iskolai büfé
Fotó: Pixabay

Közel laktunk, így már elsős koromtól egyedül járhattam iskolába. Ennek nemcsak én örültem, hanem a nagyszüleim Bobi nevű kutyája is, aki minden délben hűségesen várt a kerítésnél. Hazafelé tettem egy kis kitérőt, hogy az ebnek adhassam a tízóraimat. A Pavlov-reflex tűpontos működése nagyapámnak tűnt fel, aki megfigyelte, hogy Bobi és én minden délben „üzletelünk” a kerítésnél…

Most meg anyaként hiába csomagolom hűségesen minden reggel a különféle egészséges tízóraikat, leányom napi rendszerességgel – többnyire széttrancsírozva – hordja haza a táskájában. Úgy tűnik, a büfés néni sokkal jobb vajas, szalámis zsemlét tud készíteni, mint jómagam.
Csak egészségesen

Az iskolai büféseket azonban nagy kihívás elé állította a pozsonyi parlament, és sokan ki sem nyitottak szeptemberben. A 355/2007-es törvényhez kapcsolódva tavasszal adta ki az egészségügyi tárca a 75-ös számú rendeletet, amely korlátozza az iskolai büfékben árusítható élelmiszerek kínálatát.

A rendelet nagyon szigorú, mert tiltja az édességek, az édesített italok, valamint a fehér lisztből készült termékek árusítását.

A rendelet egyértelműen fogalmaz: azokban az intézményekben, ahol 18 évnél fiatalabbak oktatása-nevelése zajlik, az áruválasztéknak a testi fejlődésüket kell szolgálnia. Cukorka és csoki helyett gyümölcs legyen a büfében, édes üdítők helyett víz vagy gyümölcs-, illetve zöldséglevek, amelyek hozzáadott cukortartalma legfeljebb 5g/100 ml. Emberi nyelven ez azt jelenti, hogy az iskolai, illetve kollégiumi büfékben teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, tejet és tejtermékeket, valamint ezek laktózmentes alternatíváit lehet árulni. Az alkohol-, a taurin-, a koffein-, és a kinintartalmú italok, étrend-kiegészítők, dohánytermékek árusítása természetesen szigorúan tilos.

büfé
Fotó:  Pixabay
Alternatíva lehet a tejprogram?
Az iskolai büfések többnyire vállalkozók, én nem hiszem, hogy ezeknek a feltételeknek reálisan meg tudnak felelni.

Természetes, hogy egy iskolában a gyermekek egészségének a védelme az első, ezt szolgálja az egészségügyi tárca rendelete is, a büféket működtető vállalkozók azonban hasznot szeretnének. Iskolaként a büfé helyiségét mi csak bérbe adjuk, semmit sem tehetünk az ellen, ha a vállalkozó a megkötések miatt bezár, ahogy ez a mi iskolánkban is történt. Szeptembertől tehát nincs büfénk, ezt is meg kell oldanunk – magyarázta Narancsík Szilvia, a nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskola igazgatója, aki a büfé ügyében a szülői tanács segítségét kéri majd. Mint mondta, régen a helyi boltos hordta a tízórai kiflit az iskolába – minden szünet előtt megtöltöttek egy kosarat szalámis kiflivel, és azt árulták, de kívánság szerint más is volt a kínálatban.

Az igazgatónő szeretne bekapcsolódni a tejprogramba, esetlegesen tejautomatát működtetni az iskolában.

– A tejautomata kártyákkal működik, amelyeket a szülők töltenek fel pénzzel, de van olyan tejprogram is, hogy hetente hozzák a tejterméket, a gyerekeknek és a szülőnek ez nem kerül pénzbe. Ha más nem lesz, akár ez is működtethető, de egy biztos: nem tudunk az iskolába „édességautomatákat” hozni. Egyébként a rendelet szerint a büfé kínálata tartalmazhatna sós krékereket, de akár csipszeket is, de ezek aránya nem haladhatja meg a kínálat felét.

Kóla, hot dog

Halupka Melinda, a nagymácsédi iskolai büfét üzemeltető vállalkozó úgy véli, számára nem éri meg ezekkel a feltételekkel nyitvatartani, ezért bezárja a vállalkozását.

Nem árulhatnék már pogácsákat, fornettit, és például, ha hot dogot teszek a kínálatba, akkor a virslinek legalább 80 százalékos hústartalommal kell rendelkeznie. Vagyis árat kellene emelnem, akkor meg a szülők panaszkodnának

– mondja Melinda.

– Tudjuk, milyen a gyermek, szereti a pogácsát, az édes pékárut, a besütött kiflit.  Édesség, cukros üdítő, ez fogy leginkább, hiába kínáltam gyümölcsöt, vizet, azt nem vették a diákok. Ha a büfében nem lesz ilyen termék, akkor majd megveszi reggel iskolába jövet a boltban, ahol nem szabályozzák, mit vásárolhat a diák. Láttam többször is, hogy reggel literes kólával vagy energiaitalokkal megrakva jöttek az iskolába. Természetes, hogy egy vállalkozó azt árulja, ami fogy. Ez kereslet, kínálat kérdése. Az elmúlt években igyekeztem minimálisan emelni az árakat, előtte nagyobb haszonnal tudtam dolgozni, de már nem is akarom kipróbálni ennek az új rendeletnek a betartását.

Nagyobb diákoktól érdeklődve megtudtam, számukra az iskolai büfé a „túlélést” jelenti, és nem feltétlenül gyümölcsökre, tejtermékekre gondolnak.

Mint mondják, hiába csomagol a szülő tízórait, az iskolai büfé kínálata akkor is menőbb. Amit pedig nem találnak meg az iskolai büfében, azt megveszik a közeli kisboltban, ha egészséges, ha nem.

Megjelent a Magyar7 2023/36. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.