2023. december 7., 16:42

Az egyik legnépszerűbb ital lehet a Covid ellenszere?

Korábban már lehetett híreket hallani, a tudósok azonban most bebizonyították, hogy némely, polifenol anyagban gazdag étel és ital hatásos lehet a koronavírus elleni védekezésben.

kávé
Illusztrációs felvétel
Fotó: freepik.com

A kutatások kimutatták, hogy például a kávé is hatásos lehet a Covid ellen. Ez nem azt jelenti, hogy aki kávét fogyaszt, nem kaphatja el a vírust, a tünetek azonban enyhébbek lehetnek. A tudósok korábban bebizonyították, hogy a polifenolban gazdag élelmiszerek fogyasztásával és a testmozgással kiküszöbölhetjük a súlyosabb tünetek kialakulását.

A kutatások kimutatták, hogy napi egy csésze kávé elfogyasztása akár 10%-kal is csökkentheti a fertőzésveszélyt.

Az erre irányuló teszteket az egészségre nem veszélyes SARS-CoV-2 vírussal végezték el, ami koronavírushoz hasonlóan viselkedik, az egészségre azonban ártalmatlan. A vizsgálatokat laboratóriumi körülmények között végezték, és bizonyítást nyert, hogy az őrölt kávé csökkentheti a vírus tüneteit. A kávé szerelmeseinek jó hír, hogy az egyes hozzáadott anyagok, mint a tejszín, cukor vagy a fahéj sem csökkentik ennek hatását. A kutatók szerint az ital a delta, alfa és omikron variáns ellen is hatásos lehetett. Ennek kapcsán a közelmúltban már embereken is végeztek vizsgálatokat.

A tesztelésben 64 egészséges, 21-60 korosztályból származó tajvani lakos vett részt, akiket négy csoportra osztottak. Az első csoport kávét, a második instant kávét, a harmadik koffeinmentes kávét, míg az utolsó csoport vizet fogyasztott. A tesztelések bebizonyítottak, hogy valóban az őrölt kávé a leghatásosabb a koronavírus ellen.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.