2024. február 20., 15:22

A Felvidék Arca több mint egy csinos hölgy

Többéves kihagyás után újra megrendezik a Felvidék Arca szépségversenyt. A szervezők olyan fiatal lányt keresnek királynőnek, aki azonosulni tud a felvidéki magyarság közéleti kihívásaival. Aki példaképe tud lenni az önmagát vállaló ifjú generációnak.

Felvidék Arca
Archív felvétel a Felvidék Arca utolsó döntőjéről. A királynő Bankó Barbara lett
Fotó: Felvidék Arca

A Felvidék Arca szépségverseny utoljára 2019-ben választott királynőt. Akkor a dunaszerdahelyi Bankó Barbara lett a szépek szépe a felvidéki lányok közül. 2020-ban még megrendezésre került a válogató, de a koronavírus járvány miatt a szépségtáborra és a döntőre már nem került sor.

Szembesülnünk kellett azzal, hogy gyakorlatilag történt egy generációváltás az utolsó verseny óta. Ma már teljesen más nézőpontok érvényesülnek a fiatal lányok körében. Nekünk is olyan most a szervezés, mintha teljesen új alapokról kellett volna kezdeni. Nem vásároltunk licencet egyik világversenyre sem, éppen ezért szabadabban, kötöttségek nélkül kereshetjük a Felvidék igazi királynőjét”

– kezdi beszélgetésünket Kiss Kósa Annamária, főszervező. A KokaFashion divatmárka alapítója szervezőtársaival, a szépségkirálynő Barthalos Andreával és a Hestia vállalkozás tulajdonosával, Kovács Józseffel együtt alapította meg az Értékműhely polgári társulást, amelynek égisze alatt zajlik a szervezés.

A Felvidék Arca szépségverseny idei évadára még várják a lányok jelentkezését. Az első válogatóra február 23-án, pénteken délután három órától kerül majd sor a komáromi Európa hotel termeiben.

Regisztrálni szabadon lehet, a helyszínen fogadják majd a még nem regisztrált hölgyek jelentkezését is. Kiss Kósa Annamária szerint a szülőkben és a lányokban is nagyobb bizalmat kelt, hogy a szervezői gárda nagyrészt nőkből tevődik össze, számukra ennek a versenynek a szervezése egy vállalás, hisznek abban, hogy a szépség és divatszektort is lehet a felvidéki közösségi ügyek szolgálatába állítani.

„Kimondottan a Felvidék királynőjét keressük, semelyik más világnézetnek, nemzeti igénynek nem kell megfelelnie a mi lányunknak. A lényeg, hogy legyen egy csinos hölgy, aki tud és mer példakép lenni, azonosulni a magyarságával és a felvidéki közéleti kérdésekkel.

Arra szeretnénk rávezetni az ifjú generációt, hogy bátran merjék vállalni anyanyelvüket, magyarságukat. Nem utolsósorban a döntős lányok összeköttetésbe kerülnek a felvidéki vállalkozói szektorral is, ezzel a munka világában is számos lehetőség adódik. Teret szeretnénk biztosítani azoknak a lányoknak, akik lehet nem mernének szlovák szépségversenyre jelentkezni a nyelvi akadályok miatt”

– magyarázta Annamária.

A szakmai zsűri a válogatón 10-12 lányt sorol majd be a döntősök sorába, ők részt vesznek a szépségtáborban és fotózásokon is. Sor kerül majd színpadi járásoktatásra, valószínűleg ruha- és ékszerfotózásokra is.

A döntőre Gútán kerül majd sor, a város polgármestere is jelen lesz a válogató komissziójában, hogy tapasztalatokat szerezzen. 

A szépségkirálynő és udvarhölgyei megkapják a Felvidék Arca és udvarhölgyeinek koronáit, ezeket a vándorkoronákat a szervezők már visszakapták az előző nyertesektől. A korona „státusza” egy évre kötelezi a királynőt, a lányok egyéves szerződést kötnek a szervezőkkel, akik ez idő alatt segítenek érvényesülni akár a modelling világában is, vagy hostessmunkákat kínálnak a lányoknak.

Kiss Kósa Annamária elárulta, nagyon nehéz támogatás szerezni az ilyesfajta megmozduláshoz, pedig a modelling, a szép marketing és a hostess-szolgáltatás is része a vállalkozói életnek. Örömmel fogadják a kreatív és hatékony támogatási javaslatokat.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.