2022. január 1., 09:45

2022 hozzon több jót, mint az elmúlt esztendő

Ismert felvidéki személyiségeket kérdeztünk arról, milyen pozitív dolog történt az életükben 2021-ben, és mit várnak a jövő évtől.

Fotó: pixabay.com
Duray Miklós: Felül kell emelkedni a sérelmeken!
duray
Fotó:  Archív felvétel

Azt szokták mondani, bort, búzát és békességet hozzon az új év. Nos, bor és búza az lesz mindig, a békességet kell megteremteni, elsősorban a felvidéki magyar közéletben.

Központi téma most a platformok kérdése. Az MKP platformjának elnöke azt mondja, felejtsük el a platformokat, a Most-Hidas platformelnök szerint meg nem szabad megkérdőjeleznünk a működésüket. Az a helyzet állt elő, hogy bizonyos szempontból mindkettejüknek igaza van, ezért kell egy harmadik megoldást keresni.

Láttuk ezt a kilencvenes években is, akkor tudtunk építkezni. A recept egyszerű, végrehajtani viszont nem könnyű. Felül kell emelkedni a sérelmeken! Ehhez kívánok sok erőt a felvidéki magyar közélet minden tagjának!

Duray Miklós politikus, az Együttélés egykori elnöke.

Telekes Péter: Nagyra kell értékelnünk az egészségünket!
Telekes Péter
Fotó:  Vígszínház – Emmer László

A rengeteg tragédiával párosuló Covid-19 világjárvány idején magánéleti szempontból az idei év legnagyobb pozitívumának azt tartom, hogy bár a családunkban is felütötte fejét e veszélyes fertőzés, de azt mindnyájunknak sikerült átvészelnie. Beleértve nem csak a feleségemet, Csuja Fannit és a három gyermekemet, hanem a Gútán élő, általam naponta telefonon felhívott szüleimet és a nővéremet is.

Úgy vélem, hogy nagyra kell értékelnünk az egészségünket, amíg az megadatik nekünk.

Szakmai szempontból pedig nagyon örültem annak, amikor a pandémia miatt korábban bezárt Vígszínház is újra fogadhatta a nézőket, akiknek ismét olyan körülmények között játszhattunk, mint régebben.

Nagy lehetőségként ért az, hogy több filmszerep után megkaptam az első film-főszerepemet az Eperjes Károly által rendezett Magyar Passióban, amelyben Keller főhadnagyot alakítom.

Remélem, hogy majd az új évben is hálát adhatok mindazért a számomra fontos értékért, amivel most rendelkezem. Továbbra is szeretnék a Vígszínház társulati tagja maradni, hogy a közönséget szép percekkel, művészi élményekkel örvendeztethessem meg, de a várható szerepeimről e zűrzavaros időszakban inkább még nem szólnék...

Telekes Péter, a budapesti Vígszínház gútai származású színművésze.

Berényi József: A legfontosabb megmérettetés a novemberi megyei és helyhatósági választások lesznek
berényi józsef
Fotó:  Berényi József Facebook-oldala

Ami a politikát illeti, nem csak az európai, magyarországi, de a felvidéki magyarság szempontjából is az egyik legfontosabb kérdés, áprilisban ki nyeri a magyar választásokat. Nagyon bízom benne, hogy a Fidesz-KDNP-nek sikerül újra elnyelni a választók bizalmát.

Ez egyrészt a politikai stabilitás és a hatékony kormányzás miatt fontos, másrészt ez biztosítaná a konzervatív értékek tovább élését is Európai Unión belül. A szlovák kormányzat részéről egy összeszedettebb, pontosabb kormányzást és világos kommunikációt várnék el 2022-ben, de félek tőle, ez a vágyakozás szintjén marad csupán.

A Szövetség számára a legfontosabb megmérettetés a novemberi megyei és helyhatósági választások lesznek. Nagyon fontos, hogy megőrizzük az elődpártok által elnyert mandátumok és polgármesteri székek számát.

Ez lesz az első komoly próbája a pártnak, de kicsit aggódva figyelem, hogy a Szövetségen belül mintha nem mindenki kezelné megfelelő súllyal ezeket a választásokat. A párt életének másik fontos mérföldköve lesz, hogy az év elején minél hamarabb létrehozzuk a szükséges alap- és járási szervezeteket.

Ha 2022-re személyes nézőpontból tekintek, akkor édesapám februári, 90. születésnapját várom nagyon. Szeretném, ha annak rendje s módja szerint meg tudnánk ünnepelni ezt a szép jubileumot.

Berényi József Nagyszombat megye alelnöke, a Szövetség MKP-platformjának elnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.