2023. február 4., 16:06

Ferenc pápa Dél-Szudánban az Afrikában megölt papokról és misszionáriusokról is megemlékezett

Az Afrikában megölt vagy megsebesült papokról és misszionáriusokról emlékezett meg szombaton dél-szudáni látogatásán Ferenc pápa.

Ferenc pápa
Ferenc pápa
Fotó: TASR

A katolikus egyházfő pénteken érkezett a világ legfiatalabb országába az első pápai látogatásra.

A szombati napot azzal töltötte, hogy először egyházi alkalmazottakkal, majd olyan dél-szudániakkal foglalkozott, akik a harcok, az áradások és más válságok miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonukat.

A fővárosban, Jubában található Szent Teréz-székesegyházban igyekezett megvigasztalni Dél-Szudán régóta szenvedő népét. A papokat és apácákat pedig arra biztatta, hogy "osztozzanak nyájaik könnyeiben". Kérte egyben a dél-szudáni püspököket, papokat, apácákat és szeminaristákat, hogy ne a társadalmi presztízs miatt vegyenek részt a vallási életben, hanem "a nyájat kísérve szolgálják azt".

Tegyük fel magunknak a kérdést, mit jelent számunkra, hogy Isten szolgái lehetünk egy olyan országban, amelyet háború, gyűlölet, erőszak és szegénység sebhelyei tarkítanak"

- mondta a pápa.

"Az egész egyház nevében köszönöm önöknek az odaadást, a bátorságot, az áldozatot és a türelmet" - mondta Ferenc.

Beszédében különösen a dél-szudáni nők helyzetét emelte ki, akiknek a fele 18 éves kora előtt férjhez megy, akiket szexuális erőszak ér, és akiknek a világon a legmagasabb az anyai halálozási arányuk.

Tegyük fel magunknak a kérdést, mit jelent számunkra, hogy Isten szolgái lehetünk egy olyan országban, amelyet háború, gyűlölet, erőszak és szegénység sebhelyei tarkítanak. Az egész egyház nevében köszönöm az odaadást, a bátorságot, az áldozatot és a türelmet"

- mondta Ferenc.

Beszédében különösen a dél-szudáni nők helyzetét emelte ki, akiknek a fele 18 éves kora előtt férjhez megy, akiket szexuális erőszak ér, és akik körében a világon a legmagasabb a gyermekágyi halandóság.

Az olajban és más természeti erőforrásokban bővelkedő, de évek óta tartó polgárháború és konfliktus sújtotta Dél-Szudán a világ egyik legszegényebb országa, és Afrika legsúlyosabb menekültválságáért felelős: több mint kétmillió ember menekült el az országból, és további kétmillióan a határain belül kényszerültek lakóhelyüket elhagyni.

Ferencet útjára elkísérte Nagy-Britannia két protestáns egyházi vezetője, Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház prímása és Iain Greenshields, a presbiteriánus skót egyház vezetője. Az újszerű ökumenikus látogatás célja, hogy a dél-szudáni politikai vezetőket a 2018-as békemegállapodás végrehajtására ösztönözze, mely véget vetett a 2011-ben, a muszlim többségű Szudántól való függetlenné válás után kitört polgárháborúnak.

A megállapodás és számos kulcsfontosságú rendelkezése, köztük az egységes nemzeti hadsereg felállítása megrekedt a politikai belharcok és az országszerte folytatódó összecsapások közepette, amelyek miatt az első elnökválasztást további két évvel el kellett halasztani.

Ferenc pénteken éles hangon figyelmeztette Salva Kiir elnököt és egykori riválisát, mostani helyettesét, Riek Machart, hogy a történelem szigorúan fogja megítélni őket, ha továbbra is húzzák az időt a békemegállapodás végrehajtásával.

Kiir a maga részéről vállalta, hogy a kormány visszatér a tavaly felfüggesztett béketárgyalásokhoz azokkal a csoportokkal, amelyek nem írták alá a 2018-as megállapodást. A katolikus elnök az ökumenikus zarándoklat tiszteletére elnöki kegyelmet adott pénteken a jubai központi börtön 71 elítéltjének, köztük 36 halálraítéltnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.