2023. szeptember 16., 19:39

Esterházy János élete az életre váltott halál üzenete. Zarándoknap Alsóbodokon

A hitvalló egyház mártírjai összekötnek bennünket! – hangzik az idei Esterházy János Zarándoknap mottója. Az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont szent légköre idén is sokakat meghatott, nagy jelentősége van annak, hogy a a V4-ek országai Esterházy példamutatását követve lassan, de biztosan közelítenek egymáshoz a mártír gróf boldoggá avatásának ügyében is. A szentmisét Zdenek Wasserbauer, prágai segédpüspök celebrálta.

Esterházy János Zarándoknap 2023
Galéria
+12 kép a galériában
A prágai segédpüspök, Zdenek Wasserbauer a gyermekeket és a zarándokokat is megáldotta a szentmisére érkezvén
Fotó: Szomolai Andrea

Isten szolgája Esterházy János végső nyugalomra helyezésének 6. és elhunytának 66. évfordulója alkalmából tartották meg a már hagyományosnak számító lelki zarándoklatot Zoboralján, az alsóbodoki Esterházy zarándokközpontban.

A csendes, erős keresztény energiákat magában hordozó helyen a zarándokok elmélyülhettek és áldásban térhettek haza.

A lelki elmélyülés már pénteken, szeptember 15-én, az egyházi ünnepen elkezdődött, vigíliai eseményekre került sor. Szeptember 16-án, szombaton a központba folyamatosan érkeztek a zarándokok, a közjogi és egyházi méltóságok, hogy leróják kegyeletüket Isten szolgája Esterházy János előtt, sokan a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna alatt fekvő sziklasírnál is látogatást tettek, hogy Paulisz Boldizsárra, a központ alapítójára, Esterházy szent ügyének elkötelezettjére és védelmezőjére is emlékezzenek.

A harmadik Esterházy János gyalogos zarándoklat, amely Babindálról érkezett Alsóbodokra ezen a kegyeletteljes napon – is Paulisz Boldizsár emlékére lett felajánlva.

Esterházy János Zarándoknap 2023
VI. Esterházy János Zarándoknap Alsóbodokon
Fotó:  Szomolai Andrea

„Itt lenni mindig meghitt érzés, az emberek áhítatot éreznek, lelkileg feltöltődve térnek haza a zarándoklat után. Itt mindenkit megszólítanak Esterházy üzenetei, cselekedetei. A zarándokok motiváltak abban, hogy továbbvigyék Esterházy lelki örökségét. A mártírok saját életüket áldozták azért, hogy nemzetüket vagy egyházközösségüket mentsék. Nekünk itt a zarándokközpontban az a minimum, hogy lerójuk feléjük az adósságunkat és fejet hajtunk az emlékük előtt”

– magyarázta Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere, a központ igazgatója rámutatva a központban megalkotott mártírok falára. A falon ábrázolt mártírportrékat Lencsés Zsolt festőművész és a Zoborvidék új Petőfi ösztöndíjasa, Dávid Zsuzsanna alkották meg.

Esterházy János Zarándoknap 2023
Dávid Zsuzsanna, Petőfi ösztöndíjas, festőművész, Balga Zoltán atya, a prágai magyar hívek lelkipásztora és Lencsés Zsolt, festőművész
Fotó:  Szomolai Andrea
Tudvalevő, hogy nekem ez a központ az otthonom is, minden este felfutok a kápolnához, és elmondok egy imát, még az ellenségeimért is. Senki sem tökéletes, a mai világban mindenkit meg kell érteni, minden nemzetet, és mindenfajta embert. A zarándoknap idei üzenete az, hogy minden helyzetben embernek kell maradni, ezt tanította apu is. Édesapám testben meghalt, de a lelke és a szíve máig itt van köztünk”

– mondta meghatódva Marián, a központot alapító Paulisz Boldizsár fia.

A zarándoknap során az idén is hitvallásokra került sor, valamint a hagyományokhoz híven a hűség keresztútjának bejárására. Arról, hogy mit üzenhet Esterházy János a mához Kozma Imre atya is tanúságot tett Esterházy a periféria szentje című előadásában.

„Esterházy János élete az életre váltott halál üzenete. Amikor a XX. század júdásai elszakították családjától, népétől, börtönbe vetették, Istentől nem tudták elszakítani, Isten ott volt a szívében. A mártírgróf bármilyen kényes politikai-nemzetiségi kérdésről volt szó, mindig az alkotmányos eszközökhöz folyamodott. Jogkövető magatartást képviselt, mert hitt abban, hogy a jog közösséget, közösségi erkölcsöt feltételez. Minden megnyilatkozásával a szlovák-magyar megbékélést szorgalmazta. Esterházy sorsa prófétai sors, neve beírattatott az Élet Könyvébe” – nyilatkoztatta ki Kozma Imre atya,

reménykedve abban, hogy Esterházy szentté avatásával a földiek is igazolják azt a keresztény ideált, amely Esterházy példájára milliók számára út az életre.

Esterházy János Zarándoknap 2023
Kozma Imre atya hitvallása
Fotó:  Szomolai Andrea

Molnár Imre Esterházy kutató, történész elmondta a zarándokközpont egyik küldetése az, hogy Esterházy boldoggá avatásáért imádkozzanak, nyissanak a velünk együttélő más népek és nemzetek felé. Hiszen ezt maga a mártírgróf is megtette – ez is az ő lelki örökségéhez tartozik. Az idén katolikusok, reformátusok, magyarok, csehek és lengyelek, szlovákok elmélkedhettek együtt Esterházyról – ennek a momentumnak fontos jelentősége van.

Tág értelemben véve fellélegzés minden ilyen zarándoknap. Az a tény, hogy a prágai érsek küldte ide delegátusát, a segédpüspököt, ez órási jel. Bibliai értelemben nemcsak egy szimbólum, hanem egy iránymutató jel: végre megérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy együtt tudunk Jézus áldozatából részesülni, együtt tudunk az oltárhoz állni – Ez felemelő”

– beszélgettünk Pavel Czebula atyával, Esterházy boldoggá avatási perének posztulátorával.

Esterházy János Zarándoknap 2023
Előtérben Czebula atya, a boldoggá avatási per posztulátora
Fotó:  Szomolai Andrea

Az ünnepi szentmisét a zarándoknapon a prágai segédérsek celebrálta. Kiemelte, rendkívüli öröm számára, hogy

a zarándokközpontban Esterházy szellemében hangzik magyar, szlovák, cseh és lengyel beszéd is ezen a jeles napon. Ebből kiindulva a vértanúk nem csak nemzeteket kötnek össze, hanem mint azt ahogy Ferenc pápa is sokszor hangsúlyozza, vallásokat is.

Az Esterházy Zarándoknapról és Esterházy boldoggá avatási perének folyamatáról a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak.

Esterházy János Zarándoknap 2023
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.