2022. június 17., 12:21

Tárnok Balázs a kisebbségi jogvédelemről: Türelmesnek kell lenni és szakmailag megalapozottnak

Ahogy arról hírt adtunk, az idei évben Tárnok Balázs felvidéki jogász vehette át a kisebbségi jogvédelem területén végzett munkájáért a Lőrincz Csaba Díjat. A díjazottat az ukrajnai háború miatt beszűkülő érdekérvényesítési lehetőségekről és a felvidéki magyarok jogsérelmeinek lehetséges orvoslásáról kérdeztük.

dsc_0146
Fotó: Oriskó Norbert

Említette az előadásában, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió új helyzetet teremt a kisebbségi jogvédelemben. Milyen kitörési lehetőségek kínálkoznak, hiszen úgy tűnik, beszűkült a mozgástér?

A mozgástér valóban beszűkült, hiszen megvan a veszélye annak, hogy a fürdővízzel együtt kiöntjük a gyereket. Erre nagyon sok nacionalista politikus rá is fog játszani – mint ahogy Boris Kollár már megtette. A Felvidék magyar felparcellázásával riogató megszólalása szimpla hangulatkeltés volt, de jól példázza, milyen lehetőségeket ad az ukrajnai háború azoknak, akik a nemzeti kisebbségek jogkiterjesztő törekvéseit letörni kívánják.

Nagyon nehéz helyzet áll fenn, hiszen egyszer már a huszadik század történelmében volt rá példa, hogy a nemzeti kisebbségek ürügyként szolgáltak egy háború kirobbantására. Akkor, a második világháborút követően a kisebbségi kérdés évtizedekre lekerült a napirendről, mert kialakult egy olyan gondolat, hogy a kisebbségi jogok biztosítása veszélyezteti Európa stabilitását.

Ezt kell most elkerülnünk, a nemzetközi partnereknek nagyon türelmesen el kell magyaráznunk, mi miért történik, és miért nem hagyható, hogy a kisebbségeket érő jogsérelmekre ürügyként szolgálhasson az ukrajnai háború. Tehát türelmesnek kell lenni, szakmailag megalapozottnak, és a nemzetközi partnereket a lehető legszélesebb körben kell meggyőzni arról, miért tekinthető kulcskérdésnek Közép-Európa stabilitásához a kisebbségi jogok biztosítása.

A türelmet említette. Türelemre van szükség a polgári kezdeményezések ügyében is, sőt várhatóan a Beneš-dekrétumok kérdésében sem várható áttörés a közeljövőben. Mitől remélhetünk a jövőben nagyobb figyelmet ezeknek a témáknak a nemzetközi színtéren?

A Minority SafePack esetében folyamatban van egy per az Európai Unió bíróságán – szerintem ettől megalapozottan várhatunk eredményt. Illetőleg nagyon fontos, hogy folyamatosan az uniós intézmények napirendjén tartsuk a kérdést, mert több olyan példa van, hogy egy polgári kezdeményezést az Európai Bizottság először elutasított, majd évekkel később újra elővette. Ebből kifolyólag nekünk a figyelmet folyamatosan a Minority SafePack elveire és javaslataira kell összpontosítanunk. A Beneš-dekrétumok esetében pedig már látszik egyfajta reménysugár – gondoljunk a Szlovák Földalapot irányító Ján Marosz legutóbbi megnyilatkozásaira. Ilyenkor kell az érdekeink érvényesítésére a nemzetközi térben még nagyobb nyomást helyezni a szlovák államhatalomra.

Még több helyen elmondani, hogy zajlanak a földelkobzások, nem hagyni ezt a kérdést, és nem bízni csupán a szlovák fél jóindulatában. A saját érdekeinket előtérbe helyezve minél több helyen kell felhívnunk a figyelmet a jogsértésekre, annak érdekében, hogy tényleges előrelépés történjen.

Az eddigi munkásságát a kisebbségi jogvédelem terén a Lőrincz Csaba Díj odaítélésével ismerték el, amihez ezúton is gratulálunk. Milyen kutatási területeken gondolkodik a jövőben, milyen új témákat keres?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy új témát gyakorlatilag nem is kell keresnem.

Az amerikai kutatóutam velejárója volt, hogy az emberi jogi szemlélet felé jobban nyitottam, nem pusztán az európai jogra koncentrálva, hanem a nemzetközi emberi jogi keretre.

Ez egyelőre korlátlan lehetőségeket ad, úgyhogy én továbbra is azt szeretném tenni, amit eddig: még több helyre elvinni a nemzeti kisebbségek, s azon belül a felvidéki magyarok ügyét. Úgy gondolom, ettől várhatunk hosszabb távon eredményeket.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.