2023. július 3., 12:40

Szili Katalin: Az identitás megőrzésének fontos része a múlt és a jövő

A nyelv, a kultúra és a hagyományok ápolása mellett az identitás megőrzésének fontos része a történelem ismerete, de a jövő iránti felelősség kialakítása is - hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó hétfőn Újvidéken, a XXIII. Apáczai Nyári Akadémia megnyitóján.

Szili Katalin
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Kiemelte: azért adta előadásának a Múlt és jövő címet, mert egyrészt a történelem is része a pedagógusok továbbképzésének, másrészt pedig fontos a jövővel és a fenntartható fejlődéssel is foglalkozni, hogy "a bolygót megőrizzük a következő generációknak".

Összekapcsoljuk a jelenben a múltat és a jövőt

- húzta alá a miniszterelnöki főtanácsadó, aki elmondta, hogy előadásában olyan kérdésekkel foglalkozik,

amelyek érintik a történelem megőrzését, azt, hogyan lehet a gyerekeket a múlt tiszteletére megtanítani, de azt a kérdést is, hogyan lehet a jövő iránti felelősséget kialakítani.

A nemzetpolitika fontos részének tartom azt, hogy a pedagógusaink minden pillanatban felkészültek legyenek egyrészt az identitás megőrzésében, másrészt pedig a jövő iránti felelősség átadásában

- húzta alá.

Szili Katalin szerint

a gyorsan változó világban fontos tartást és belső szilárdságot biztosítani a gyerekeknek, hogy meg tudják különböztetni, mi az, ami jó és szükséges, és mi az, ami felesleges az életükben.

Azt hiszem, hogyha valaha nagy volt a felelősségük a pedagógusoknak abban, hogy mi az, amit átadnak a gyerekeknek, akkor itt, a 21. század harmadik évtizedében különösen fontos, hogy szilárd tartást adjanak a gyerekeknek, megbízható tudást és olyan ismereteket, amelyekkel el tudnak igazodni ebben az egyébként nem egyszerű világban

- tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.