2023. november 17., 15:04

Semjén Zsolt a MÁÉRT-sajtótájékoztatón: A magyar kormány a jövőben is támogatni fogja a Szövetséget, mint etnikai pártot - VIDEÓKKAL

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülését követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tartott sajtótájékoztatót az ülés eredményeiről.

potápi semjén
Fotó: ma7

Pénteken került megrendezésre a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése, amelyen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is. A kormányfő beszédéről korábbi cikkünkben tudósítottunk.

A plenáris ülést követő sajtótájékoztatón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, a nemzeti egység szép példája volt a mai nap. A jelen lévő pártok a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció távollétében egységesen megszavazták a zárónyilatkozatot.

Sikeresek a nemzetpolitikai programok

A külhoni magyarok identitásának megőrzéséhez nélkülözhetetlen a gazdaságfejlesztés és az etnikai pártok támogatása - hangsúlyozta Semjén.

Csak az identitás megőrzése kapcsán 2010 óta 13 milliárdról 150 milliárd forintra emelkedett a nemzetpolitikai támogatás - emlékeztetett a miniszterelnök-helyettes.

Minden magyar tanintézményt látogató gyermek évente 100 ezer forintot kap, ebben a támogatásban 220 ezer fiatal részesül, a diaszpórában élőket is beszámítva 300 ezer - húzta alá Semjén.

Sikeres a Határtalanul program, az osztálykirándulások révén hajszálerekkel hálózzák be a Kárpát-medencét. 90 milliárd forintot fordítottak az óvodaprogramra, külön hangsúllyal a legnehezebb helyzetben lévő Kárpátaljára. A háború és az elvándorlás ellenére sem kellett bezárni egyetlen magyar iskolát sem.

A családtámogatás formáit kiterjesztették külhonba is - sorolta az eredményeket Semjén.

A külhonban befektetett beruházások összértéke közel 500 milliárd forint - húzta alá a gazdaságfejlesztési támogatások súlyát Semjén. Ez a külhoni magyarok megmaradása mellett erősíti a magyar gazdaságot is - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.
semjén
Fotó:  ma7
Januártól megvalósul a nemzeti virtuális tér

Januártól működni fog a nemzeti virtuális tér, a sport-és kulturális események elérésére egy egyszerű regisztrációt követően hozzáférést fognak biztosítani minden külhonban élő magyar állampolgárnak - hangsúlyozta Semjén.

Hazaváró program

A Hazaváró program (Wellcome office) jóvoltából minden elérhető lesz elektronikusan a hazaköltözéshez, Magyarországon "egyablakos" ügyintézéssel lesznek áthidalhatóak a bürokratikus akadályok. Évente mintegy 20 ezer Nyugaton élő magyar kezdeményezi a honosítást, a 27 létesítendő Hazaváró Pont lényegesen megkönnyíti  számukra a hazaköltözést - fogalmazott Semjén.

2024 a "Nemzeti együttműködés éve" lesz
potápi
Fotó:  ma7

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, "nemzetpolitikai nagyhéten" vagyunk túl a Diaszpóra Tanács és a MÁÉRT ülésével. 

A zárónyilatkozat egyhangú elfogadása a nemzeti egységet bizonyítja - szögezte le Potápi.

A következő tematikus év a "Nemzeti együttműködés éve" nevet kapta, kifejezésre juttatva a nemzeti összetartozást.

Semjén: A Felvidéken az etnikai politizálásnak nincs alternatívája
Semjén Zsolt a Ma7 kérdésére a szlovákiai parlamenti választások eredménye kapcsán határozottan leszögezte, az etnikai politizálásnak nincs alternatívája a Felvidéken. Az a tapasztalat, hogy előbb létrejön egy vegyespárt, majd a szlovák pártokban alakul ki magyar tagozat, végül a szlovák pártokban lesznek magyar politikusok. Ez a példa igazolódott be a Délvidéken is - emlékeztetett a miniszterelnök-helyettes.

A választásokat követően csak a Szövetség maradt talpon a magyar pártok közül - Semjén hangsúlyozta, a magyar kormány a jövőben is támogatni fogja a Szövetséget, mint etnikai pártot.

A sajtótájékoztatót követően Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár videointerjút adott a Ma7-nek.

A MÁÉRT üléséről és a Szövetség előtt álló kihívásokról Forró Krisztiánt kérdeztük.

A teljes sajtótájékoztatót alább tekinthetik meg. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.