Két kis kapacitású hídról egyeztek meg

Matus Tibor 2018. december 11., 16:44

Kedd délben Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára és Érsek Árpád, közlekedési miniszter további két híd építéséről írt alá államközi megállapodásokat.

Fotó: Matus Tibor

Egyrészt Doborgaz és Dunakiliti között építenek az Öreg-Duna felett, amelyet a kerékpárosok és a gyalogosok használhatnak. Doborgazt és Dunakilitit eredetileg komppal akarták összekötni, ám a Duna régi medrében kiszámíthatatlanok a vízviszonyok, ezért a híd biztosabb műszaki megoldásnak mutatkozik.

Az Ipolyt is áthidalja majd egy olyan híd Ipolyvarbó és Őrhalom között, amely a gyalogos és kerékpárforgalmon kívül nyitott lesz a 3,5 tonna alatti gépjárműveknek is.

Mindkét hídtól a két határ menti régió gazdasági és turisztikai fejlődését várják. Érsek Árpád kifejezte örömét afelett, hogy a helyi és a megyei önkormányzatok, illetve Magyarország kormánya konstruktívan álltak a tárgyalásokhoz, amelyek során kitűnt, hogy keresik az egymáshoz vezető utat.

A Doborgaz-Dunakiliti projektnél magyar részről a vezető partner a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A költségekhez azonos mértékben járulnak hozzá a felek, szlovák részről 1 155 500 euróval számolnak. A hidat a határon átívelő Interreg V-A SK-HU 2014-2020 programból, illetve a földművelésügyi minisztérium és Besztercebánya megye forrásaiból finanszírozzák.

Az Ipoly-híd esetében is a két ország azonos arányban ossza el a költségeket, így a Szlovákiára eső rész majdnem öt millió eurót jelent. A finanszírozást szintén az SK-HU Interreg programon keresztül kívánják megvalósítani. Társfinanszírozóként belép a Szlovák Vízgazdálkodási vállalat és a földművelésügyi minisztérium.

Képgalériánk:
Fotó: Matus Tibor

A két híd Érsek miniszter szerint nem bonyolult építmények, így reméli, hogy két-két és fél év alatt felépíthetőek. Mosóczi László e hidakon kívül kitért az épülő gyorsforgalmi utakra, amelyek összekötik Miskolcot Tornyosnémetivel, illetve Hegyeshalmot Rajkával, és reményei szerint már 2021 végén elkészülhet mindkét szakasz. Azaz Budapesten keresztül előbb fogunk autópályán eljutni Pozsonyból Kassára, mint Szlovákián keresztül. Ezt az állítást Érsek Árpád sem cáfolta.

A tárcavezető még elárulta, hogy délután elsősorban a vasúti átkelőkről, és az azon lebonyolítható személy- és teherforgalomról fognak tárgyalni. Kiemelte a Zólyom-Ipolyság vonalat, illetve a két Komárom közti vasúti átkelőt.

Kérdésünkre elmondta, hogy a komáromi vonal kihasználásához jó volna a két sávos vasút kiépítése Csallóközön keresztül,  „ami náluk munka alatt van”, azon dolgoznak, bár nem akkora intenzitással, mint szeretné. Viszont tudni kell, hogy ez több éves előkészítést jelent, és a legközelebbi uniós ciklus finanszírozásába akár be is kerülhetne.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS