2021. május 21., 13:26

Amint elkészül ez a kompjárat 40 kilométert spórolhatunk meg

A travelo.hu internetes oldalán volt olvasható ez a beszámoló, bizonyára olvasóinkat is érdekelni fogja majd.

Kompozhatunk a Dunán
Dunaradványban ez lenne a kompkikötő épülete (tervrajz)
Fotó: Archívum

Már épül a komp Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között, mellyel 40 kilométeres útvonal takarítható meg Szlovákia felé, mondta Janovics István, neszmélyi polgármester. A beruházással a magyar és szlovák oldalon egyaránt kiépítik a kompkikötőhöz vezető útcsatlakozást, a kikötő fogadóépületét, valamint a rámpákat.

Az autós, kerékpáros és gyalogos közlekedés is könnyebb lesz. A part szlovákiai szakaszán 9, a magyar oldalon 28 parkolót hoznak létre.

A komp naponta 172 autót lesz képes áthajózni, valamint számos gyalogos és kerékpáros turista átkelési lehetőségét biztosítja.

Az építési munkálatok az idei év folyamán lezajlanak, és a kompközlekedés várhatóan 2022-ben indulhat meg a két település között.

Az átkelő lábakon álló neszmélyi épületének alapterülete 170 négyzetméter, és a létesítményben egy 100 négyzetméteres emeleti teraszt is kialakítanak. A két ország kormánya 2014-ben állapodott meg a határátkelők számának növeléséről. A 677 kilométeres határszakaszon jelenleg 33 helyen lehet átkelni, a ciklus végéig pedig hat új átkelő jön létre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.