2023. december 15., 19:01

Többet lopnak az emberek az önkiszolgáló pénztáraknál

A kereskedők költségmegtakarítást reméltek az önkiszolgáló pénztáraktól. Mégis veszteségük negyede ezek számlájára írható. Persze, nem a gép a hibás, hanem az ember.

pénztárgép régi
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Az Egyesült Államokban az önkiszolgáló pénztáraknál elkövetett lopással minden hetedik embernek "van tapasztalata" – a finomkodó megfogalmazás mögött az állhat, hogy valószínűleg ennyien loptak már. A felmérést az amerikai lendingtree.com portál közölte. Minden ötödik megkérdezett úgy nyilatkozott, nem szándékos lopást követett el, csak véletlenül elvitt valamit, amit nem olvasott be.

A válaszadók háromnegyede gondolja úgy, hogy az önkiszolgáló pénztárak megkönnyítik a lopást.

A világ talán legfelkapottabb önkiszolgáló pénztáras lopása egy 2019-es franciaországi eset, amikor egy férfi kilenc euróért vitt ki egy 300 eurós játékkonzolt, úgy, hogy az önkiszolgáló pénztárban gyümölcsnek és zöldségnek ütötte be. A kereskedők ekkor kezdtek el gondolkodni az önkiszolgáló pénztárak problémái felett.

A cbc.ca kanadai portál arról számolt be, hogy a University of Leicester és az ECR Retail Loss Group 2022-es tanulmánya szerint a kereskedők a veszteségek 23 százalékát az önkiszolgáló rendszereknek tulajdonították, függetlenül attól, hogy szándékos lopásról, nem szándékosan, rosszul blokkoló ügyfél által okozott hibáról, vagy rendszerhibáról volt-e szó.

A kereskedők eredeti elképzelését, miszerint az önkiszolgáló pénztárgépek és a mobil önkiszolgáló rendszerek csökkentik a személyzeti költségeiket, bizonyos esetekben a lopásból és a rendszerek műszaki hiányosságaiból eredő veszteségek kompenzálására szolgáló költségek emelése váltja fel.

A Leicesteri Egyetem másik tanulmánya szerint az önkiszolgáló rendszerek megduplázzák a bolti lopások arányát. Ennek ellenére azonban nemcsak Szlovákiában lehetünk tanúi, hogy hány kiskereskedelmi lánc fektet további forrásokat önkiszolgáló pénztárakkal bővülő zónákba.

Kérdés, hogy ez nekik mennyibe fog kerülni, hiszen az önkiszolgáló pénztárak 30 ezer euró körül mozognak.

Arra a kérdésre, hogy az önkiszolgáló pénztáraknál hányszor fordul elő árulopással kapcsolatos incidens, egyik szlovákiai áruházlánc sem kívánt nyilatkozni a Trend című gazdasági hetilapnak. Ez számukra kényes adat, valamint információ arról, hogy a klasszikus vagy az önkiszolgáló pénztáraknál nagyobbak-e az eladási veszteségek.

Annak ellenére, hogy Szlovákiában a legtöbb nagy kereskedelmi lánc fokozatosan bővíti a zónákat önkiszolgáló pénztárakkal, Nyugat-Európában és az USA-ban egyes eladók az ellenkező irányzatot követik. Amint arról a The Guardian beszámolt, a brit Booths élelmiszerlánc a közelmúltban szinte minden önkiszolgáló pénztárat megszüntetett. Csak a két legfrekventáltabb üzletben tartotta őket. Ezt a lépést azzal indokolta, hogy igyekezett javítani a vásárlási élményen és az ügyfélszolgálaton, miközben a veszteségeket közvetlenül nem említette.

Az amerikai Walmart lánc egyes új-mexikói üzemeiben is eltávolította az önkiszolgáló zónákat, ami valószínűleg csökkenteni akarta a boltok személyzete és a vásárlók közötti szócsatákat. Az alkalmazottak azt a feladatot kapták, hogy az önpénztári rendszereken figyeljék a vásárlásokat, de amikor figyelmeztették az ügyfelet, hogy valamit nem szkenneltek, gyakran szembesültek agresszív viselkedésével.

A vásárlókkal való konfrontáció csökkentése érdekében egyes amerikai üzletek úgy döntöttek, hogy a maguk módján közelítik meg az önkiszolgáló pénztáraknál történő lopás problémáját. Megvárják, amíg a vásárló "ellop" egy bizonyos mennyiségű árut, majd egyszeri magasabb összeget számítanak fel neki.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.