2022. április 19., 09:37

Tarol a Telegram Oroszországban

Jócskán növelte piaci részesedését az orosz fejlesztésű Telegram azonnali üzenetküldő alkalmazás Oroszországban – számolt be róla a TASS hírügynökség.

telegram_logo

Korábbi cikkünkben jeleztük, a "Metaverzum" oroszországi kivonulásából más közösségi platformok tudtak profitálni.

Az Oroszországi Közvélemény-kutató Központ (VTSIOM) hétfőn közzétett felmérésének adatai szerint a Telegram 13%-kal tudta növelni a napi felhasználói számát. Ilyen volumenű növekedésnek sok platform örülne.  A Telegramnak ráadásul nem is kellett költséges látogatószerző kampányokat folytatnia a jelentős növekedés eléréséhez, elég volt megvárni, hogy legfőbb versenytársai kivonuljanak a piacról...

Az Instagram a negyedik helyről a nyolcadikra esett vissza a közösségi platformok oroszországi sikerlistáján a VTUSIOM által vizsgált, 2021. szeptember 1., és 2022. április 10. közti időszakban.

A Vibert az oroszok 37, a TikTokot 35%-a használja. A Facebook felhasználói 10, a Twitter 4%-át veszítette el a felmérés szerint.

Az oroszok körében az 5 legnépszerűbb közösségi platform és üzenetküldő listája a következőképpen alakult: WhatsApp (87%), YouTube (75%), VKontakte (62%), Telegram (55%),  Odnoklassniki (42%).

Ez utóbbiról érdemes pár szót ejteni. Az "osztálytársak" nevű, orosz fejlesztésű platform ugyanis korábban 7. volt Oroszországban, most azonban az 5. helyre tornázta fel magát. A platformot Albert Popkov indította, 2006-ban. A platformra ez idő óta 200 millióan regisztráltak, napi felhasználóinak száma 45 millió. Oroszországon kívül elsősorban a volt szovjet tagköztársaságokban népszerű, az orosz és az angol mellett örmény, azeri, grúz, német, román, kazak, kirgiz, tadzsik, török, ukrán és üzbég nyelven érhető el.

Tulajdonosa a Vkontaktet is birtokló VK (korábbi nevén Mail.ru Group), a kormányközeli cég tehát két saját közösségi hálózatát "versenyezteti" Oroszországban. Ezen kívül van egy harmadik közösségimédia-platformjuk is, a Moi Mir,(Az én világom), ennek látogatottsága azonban elmarad az előző kettőtől.

Úgy tűnik tehát, az oroszok, köszönik, kibírják valahogy Facebook nélkül. Az internet penetrációja Oroszországban 2020-as adatok szerint 85 százalékos volt. 2021. januári adat szerint Szlovákiában is ekkora. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.