2022. november 24., 13:25

Szövetség: Az elszalasztott lehetőségek költségvetése készül, háttérbe szorul a magyar közösség - VIDEÓVAL

A költségvetési tervezet jól mutatja, a nemzeti közösségek nem jelentenek prioritást a kormány számára - hangzott el a Szövetség pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Szövetség sajtó
Fotó: ma7.sk

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke hangsúlyozta, a költségvetés tervezete jól mutatja, milyen a kormányzás Szlovákiában.

Az eltékozolt lehetőségek költségvetése készül, egyeztetések nélkül. 6,4 százalékos lesz a hiány - nagy gondok vannak az egészségügy vagy éppen az oktatás területén, bajban lesznek az önkormányzatok - fogalmazott a Szövetség elnöke.

A nemzeti közösségek nem jelentenek prioritást a kormánynak

A költségvetési tervezet jól mutatja, a nemzeti közösségek  - a népesség 15 százaléka - nem jelentenek prioritást a kormány számára.

A ciklusban az utolsó teljes évre vonatkozó költségvetés készül, de a kormányprogramban meghirdetett jogbővítés nyomai sem láthatók a költségvetés által biztosított anyagi keretben

- utalt Forró a kormányprogramban megígért Kisebbségi Hivatal felállításának elmaradására. Híre-hamva sincs a kisebbségek jogállásáról szóló törvénynek sem - húzta alá a Szövetség elnöke.

Az oktatásügy mellékvágányon van

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke kiemelte, tragikus helyzetben van az oktatáügy, pedig a terület kulcsfontosságú a magyar nemzeti közösség megmaradása szempontjából.

A közoktatásra fordított kiadások a V4-en belül az utolsó helyre sorolják Szlovákiát.

Az inflációs várakozások miatt tovább csökken az ágazatra fordított kiadások reálértéke, miközben növekedni fog a közoktatásba beíratott diákok száma és várhatóan mintegy 1 500 tanárral lesz kevesebb - hangsúlyozta Mózes.

Hasonlóan nehéz helyzetbe kerül a felsőoktatás is, hiszen a területre fordított kiadások nem növekednek nominálértéken, reálértéken komoly visszaesés várható.

Szükség lenne a kisebbségi iskolákban a normatíva felemelésére 125 százalékra

- emelte ki Mózes Szabolcs, aki leszögezte, a helyzet rendezéséhez nélkülözhetetlen a Szövetség parlamenti jelenléte és kormányzati részvétele.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.