Patasi Ilona - A legfontosabb, hogy önellátóak legyünk

2020. május 6., 12:01
ma7 Czibula Csaba

A koronavírus-válság kapcsán a gazdaság előterébe került a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzete: az országon belüli önellátóság kérdése kulcskérdéssé vált. A hazai élelmiszerek aránya a nagy üzletláncok polcain nagyon alacsony. Eközben a mezőgazdaságot évek óta nem érzékelt aszály sújtja, vajon milyen kilátások várnak ránk a termést illetően? Ezekkel a kérdésekkel is foglalkoztunk a Nézőpont legújabb adásában, ahol Patasi Ilonát a Szlovákiai Agrárkamara elnökét kérdeztük a mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről.

Videó: ma7

A Szlovákiai Agrárkamarának jelenleg 656 tagja van, 450 ezer hektáron gazdálkodnak, ez a negyede az ország mezőgazdasági területeinek. A kamarának egyre nagyobb a súlya, már kikérik a véleményüket a törvények és végrehajtó rendeletek előkészítésekor. A kamara tagjai részt vesznek a legfontosabb szakbizottságok munkájában, és bizonyos mértékig képesek befolyásolni a támogatási rendszer kialakítását is.

Vajon milyen fennakadásokat okozott a mezőgazdaságban a határzár, hogyan biztosították az ellátást és az utánpótlást azokból a terményekből, állatállományból és más dolgokból, amelyek a határon átnyúló kapcsolatrendszeren keresztül működtek?

A határzár miatt sokan itthon ragadtak, akik az európai országokban dolgoztak idénymunkásként, vajon ez megjelent a hazai munkaerő-kínálatban? Megannyi kérdés, ami befolyásolja a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés folyamatosságát.

Mivel jelenleg az új kormány egyik legfontosabb célkitűzése rendet rakni a botrányokkal tűzdelt mezőgazdasági támogatási rendszerben, valamint új irányt szabni a prioritásoknak, így a kamara súlya felértékelődik. Vajon miben tudják segíteni az átalakítást, erről is kérdeztük a kamara elnökét, Patasi Ilonát. Nézze velünk!

Kövesse facebook oldalunkat is!

Nézőpont