2020. november 13., 14:45

Olcsóbb lesz a villany és a gáz, több mint 100 eurót is megspórolhatunk

Végre! A koronavírus-járvány a sok rossz mellett valami jót is hozott. Mivel globálisan csökken a termelés, a világpiacon is csökken a gáz és villany iránti kereslet, ami áreséshez vezetett. Ezt pedig hamarosan a saját pénztárcánkon is megérezzük majd.

gázrózsa
Fotó: pixabay.com

A háztartások számára a villany ára jövőre 4-9 százalékkal csökken, attól függően milyen kategóriájú fogyasztónak számítanak.

A Hálózati Iparágakat Szabályozó Hivatal (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ) így reagált a világ börzéin zajló villanyár-változásokra.

A hivatalnak sikerült a világpiaci árcsökkenést a lehető legnagyobb mértékben „átvetíteni” a szlovákiai fogyasztók számára, közölte Andrej Juris, a hivatal vezetője.

Jelenleg még a disztribúció és továbbítás árát ellenőrzik, az egyes tarifákkal, valamint működtetési költségekkel és más tényezőkkel együtt, amelyek mind hatással vannak arra a számlán található összegre, amit havonta a villanyért fizetünk.

Azt nem nehéz kitalálni, hogy a legtöbbet azok fognak spórolni az áramon, akik ezt nemcsak főzésre és vízmelegítésre, hanem fűtésre is használják.

Érdekes megfigyelés, hogy bár a koronaválság miatt az ipari termelés és ezzel egyidejűleg az energiafogyasztás visszaesett, a háztartásokban épp ellenkezőleg, sokkal több villany, gáz és víz fogy, mivel sokan home office-ban dolgoznak, vagy gyermekeikkel vannak otthon.

Az energiára költött eurók a háztartások kiadásainak mintegy 10 százalékét teszik.

Mélyrepülésben a gáz ára

Jövő év elejétől 21-27 százalékkal csökken a gáz ára is. Ez különösen azoknak remek hír, akik gázzal fűtenek. Ők akár 125 eurót is megspórolhatnak.

De jól járnak azok is, akik vízmelegítésre használják ezt az energiaforrást. Nekik akár 60 euróval is több maradhat a számlájukon jövőre. Akik csak a főzésre használnak gázt, azoknak mindössze 2 euró körüli lesz a megtakarításuk.

Megosztás
Címkék