Nem alkotmánytörvénnyel bonyolítanák a nyugdíjreformot. Jövőre a gyermekünk után emelik a nyugdíjunkat?

2021. augusztus 2., 11:41
Matus Tibor

Végül is a nyugdíjreformot három lépésben, három törvénymódosításával szeretnék elérni, és hatna a nyugdíjrendszer mindhárom pillérére. Az első törvényt, amely a szociális biztosítást érinti, a múlt héten küldte a szociális minisztérium ágazatközi egyeztetésre. A reform véghezviteléhez így nem lesz szükség alkotmánytörvényre, mint ahogy azt eredetileg tervezték. Állítólag fenntarthatóbb lesz ez a rendszer, mint amit az EU megkövetelt, annak ellenére, hogy az első évben a rendszerben 200 millió euró hiánnyal számolnak.

Fotó: TASR

Milan Krajniak szerint a reform céljai közé tartozik,

hogy tisztes életet biztosítsanak azoknak, akik évtizedeket ledolgoztak, hogy megszűnjön a jövedelmi diszkrimináció a gyermeket felnevelő nők esetében.

Az ágazat jobban építene a szolidaritásra és az érdemre, és a nyugdíjrendszernek fenntarthatóvá kellene válnia.

Egyelőre az első törvény van ágazatközi egyeztetésen, a másik két törvényjavaslatot még az idénre ígéri a szociális tárca.

Az első törvény szabályozná például a felnevelt gyermek után járó bónuszt, a nyugdíjjárulék felső hatásának megszüntetését, vagy a nyugdíjkedvezmények emelését.

A helyreállítási és megújulási terv számol a nyugdíjrendszer reformjával és az  EU előírása szerint ez GDP-hez viszonyítva 1,8 százalékkal javítaná a közpénzek fenntarthatóságán. Krajniak szerint az aktuális reform GDP arányosan 2 százalékos megtakarítást jelentene.

A felnevelt gyermek után járó bónusz

Ez egy teljesen új elem, ami szerint a felnevelt gyermekek száma hatna a nyugdíjra. Például egy átlagos négygyermekes családanya, akinek az nyugdíja 466 euró, a reform után 100 euróval magasabb nyugdíjra számíthatna 2023 januárjától.

A bónusz alapelve szerint, a Szlovákiában dolgozó, járulékot fizető gyermek járulékának öt százalékát a szülei kapnák.

Ha a gyermeknek például 1100 euró a bruttó bére, akkor 28 euróval járulhat hozzá a szülője nyugdíjához. Két gyermek esetében 57, három esetében 85, négy esetében 114 euró.

Ha még él mindkét szülője, akkor 2,5 százalékot kapna az anya és 2,5 százalékot kapna az apa.

2021. július 31., 14:14

Jöhet a szülői bónusz! Hogy változik az anyák nyugdíja?

Egy háromgyermekes nő nyugdíja nagyjából 85 euróval emelkedne. 

A tárca számol olyan esetekkel is, amikor több felnevelő szülővel számíthatunk, tehát amikor a gyermek nevelésének ideje több személy között megoszlik, vagy ha esetleg az egyik szülő nem vett részt a gyermek nevelésében. Sőt 2022 októberéig meglesz a lehetőség arra, hogy a gyermek egyik szülője nyugdíjához se járuljon hozzá.

A felső járulékhatár eltörlése

Jelenleg létezik felső határa a havi járulék mértékének, a járulék 7700 eurós jövedelem felett már nem nő. Addig a fizetés arányában emelkedik a járulék. A tárca szerint ez az intézkedés a leggazdagabbakat, a lakosság 5 százalékát érinti. Természetesen számítanak ellenkezésre, hiszen ők a legbefolyásosabb emberek is egyben, de elvárnak bizonyos fokú szolidaritást a leggazdagabbaktól is.

Más számítások szerint ez 50 ezer járulékfizetőt érint, és ez 2023-ban így további 150 millió járulékbevételt jelentene.

Individuális nyugdíjhatár

A reform megteremti azt a lehetőséget, hogy döntsünk, mikor menjünk nyugdíjba.

Az aki ledolgozott 40 évet, az hamarabb nyugdíjba vonulhat.

A 40 ledolgozott év egy fix pont, ami nem fog kötődni a várható átlagos élettartamhoz.

Jelenleg az 1967-ben születettek 64 évesen mehetnek nyugdíjba, a korhatár ezután minden további évfolyamnak 2 hónappal emelkedik.

A reform számol a járulékkedvezmények emelésével.

Mind a diákok, mind a nyugdíjasok esetében a 200 euróig terjedő kedvezményes  kivetési alap 300 euróra emelkedne.

Bírálatok

Egyelőre a leghangosabb ellenkezést a járulékhatár eltörlése váltotta ki. A legnagyobb munkaadók, a Klub500, illetve a Kereskedelmi és Iparkamara fejtette ki, hogy mindez feleslegesen drágítja a legjobb munkaerőt.

Szerintük ennek az intézkedésnek az lesz a hatása, hogy nem tudják majd megfizetni a legjobb munkaerőt, és ez a legjobbak elvándorlásához vezethet.

A koalíciós malomban

Persze a törvényt még jóvá kell hagynia a parlamentnek, és a koalíción belül a szociális miniszter pártján, a Sme rodinán kívül csak az OĽANO támogatja egyértelműen a javaslatot Ezt sokan ellentételezésnek tartják azért, mert a Sme rodina is támogatni fogja Igor Matovič adó és járulékreformját.

A másik két párt egyelőre nem nyilatkozott egyértelműen. Az SaS-nek például az nem teszik, hogy a gyermekek utáni bónusz növelni fogja a rendszerben lévő hiányt. Így érthető, hogy nem erőltetik az alkotmányos többség elérését.

A másik oldalon viszont a gyermekek után járó bónusz meglehetősen népszerű intézkedéssé válhat, és melyik párt merne ellene menni 1,4 millió nyugdíjas érdekeinek.

Kövesse facebook oldalunkat is!