2022. december 5., 11:51

Nagyot emelt lakáshiteleinek kamatjain az egyik legnagyobb szlovák bank

A háborút és a COVID-járványt megelőzően nem számítottak ritkaságnak a lakáshitelekre vonatkozó 1% körüli kamatok. Mára mindez megváltozott, a 4% körüli törlesztőrészlet ma már elfogadhatónak számít. 

Europénzek
Tavaly jóval többet ért
Fotó: Euronews

A lakáshitelek kamatlábai aszerint változnak, hogy az igénylő hány éves fixációt választ a hiteltörlesztésre. Minél rövidebb ideig kéri az ügyfél a banktól a kamatláb rögzítését (általában a legrövidebb határidő 1, esetleg 3 év), annál kisebb a vonatkozó kamat és törlesztőrészlet. Korábban a 3 éves lekötéseket akár 0,8%-os kamattal is lehetett igényelni, de manapság 3,5% alatt alig találni hitelt. 

Az ország egyik legnagyobb bankja, az Általános Hitelbank (VÚB) a hétvégén szokatlanul nagyot emelt a kamatokon. 

A tvnoviny.sk által megkérdezett piaci elemző, Matej Dobiš szerint várható volt az emelés, hiszen december 15-ével a Szlovákia monetáris politikáját meghatározó Európai Központi Bank (megint) emel az alapkamatokon.

A VÚB-nál átlagosan 0,3 százalékponttal emelkedtek a kamatok. A három éves lekötés például 3,59%-ról 3,89-ra, a tíz éves lekötésnél pedig 4,09%-ról 4,39%-ra.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.