2022. december 30., 14:53

Mit hozhat a gazdasági recesszió a szlovákiai pénzügyek terén?

A szlovák gazdaság számtalan problémával küzd az orosz-ukrán háború következményeként, de az állampolgárok leginkább a bizonytalanság mellett a pénz értékének csökkenését érzik meg a mindennapokban.

201705311554330.csokkeno_nepesseg.jpg

Az infláció fogalma szinte minden gazdasági cikkben megjelenik, s ahogy arról már többször írtunk, a pénzromlás üteme vélhetően a jövő évben sem fog jelentősen csökkenni. Ennek számtalan hatása van a gazdaságra, hiszen a drágább élet a magasabb fizetések iránti igényt is magával hozza, de ennek biztosítására nincs minden területén a gazdaságnak lehetőség.

A nominálbérek emelkedése pedig még ott sem takarja az infláció mértékét, ahol látszólag magasak a fizetések. A gazdaság egészére viszont a kialakuló folyamatok jelentős hatással vannak, így a közgazdászok már szerte a világon a recesszióra készülnek, amelynek veszélye a pénzügyi piacokat is befolyásolja.

Az idei évben hosszú idő után az Európai Központi Bank az alapkamatok emelése mellett döntött, amely hatással volt a hitelek drágulására nem csak Szlovákiában. A hazai ingatlanpiacon viszont nagyon gyors fordulat következett be, az év elején még 1 százalék alatt is lehetett 10 évre fixálni a lakáshiteleket, az év végén ez már 4 százalékos éves kamatláb mellett történt.

Ebből és más pénzügyi intézkedés hatására a saját lakhatás biztosítása sok esetben lehetetlenné vált, s ugyan az amúgy is magas ingatlanárak kissé elkezdtek csökkenni, de elsősorban a régebbi építésű lakások esetében. A nagyobb változásokra a jövő évig várni kell, bár az elemzések különféle forgatókönyveket jósolnak. Az egyik legvalószínűbb, hogy az esztendő első felében a központi bank intézkedései miatt még tovább drágulnak a hitelek, ez a folyamat viszont a recessziótól való félelem miatt megáll. Az ingatlanárak esetében pedig lassú csökkenés elképzelhető, de annak mértéke az adott lakás vagy ház paramétereitől is függeni fog.

A másik elképzelés merészebb, akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az EKB a recesszió miatt nem csak megáll az alapkamat emelésével, hanem annak csökkenését is előidézi, mert a gazdasági válság az európai lehetőségek beszűkülését fogja előidézni, a növekvő munkanélküliség pedig elkerülhetetlen lesz. Ebben a helyzetben pedig a pénzügyi intézménynek lépnie kell, de ennek üteme kérdéses.

Az tehát biztosra vehető, az infláció után a gazdaság visszaesése is problémát jelent majd, más kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a pénzügyeinkre, mert a munkahelyek megszűnése nem mindenkit fog érinteni, de a társadalmi helyzet romlása feltehetően az egész országban érzékelhető lesz.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.