2024. február 16., 12:24

Lassult az infláció, de mi a helyzet az élelmiszerárakkal?

Az infláció 2023 márciusa óta csökkenő tendenciát mutat, évközi viszonylatban 3,9%-ra esett vissza. Vajon a élelmiszerek árában is megfigyelhető ez a javulás?

Hiába, nem érik utol
Illusztráció
Fotó: Twitter/ma7

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint az élelmiszerárak 2023 decemberéhez képest az idei év első hónapjában 0,7%-kal emelkedtek.

Drágult többek között a zöldség, gyümölcs, cukor, édességek és az alkoholos italok. Az utóbbi esetében 1,3%-os áremelkedés figyelhető meg. Ezzel szemben a hústermékek, amelyek a háztartások élelmiszerekre fordított kiadásainak jelemtős részét meghatározzák, tavaly decemberhez képest 1%-kal csökkentek.

Az évközi összehasonlításokat figyelembe véve az összinflációra a lakhatás és az energia voltak a legnagyobb hatással. Ez a két tétel a háztartások kiadásainak jelentős részét meghatározza. Az üzemanyagárak tekintetében a tavalyi év vége felé mérséklődött az árvisszaesés, így 2023 januárjához képest az idei év januárjában csupán 0,4%-kal fizetünk kevesebbet az üzemanyagért. A statisztikai hivatal adatai szerint a maginfláció hónapközi értéke elérte a 0,5%-ot, a tiszta inflációé pedig 0,2%-ot.

Az egész eurozónában az infláció lassulása várható, persze bizonyos élemiszereknél így is számolhatunk áremelkedéssel"

- ezt már Tomáš Boháček a 365.bank elemzője mondta.

A tervek az idei évre, hogy az infláció 2,5%-ra lassuljon, ami már megközelíti a célként kitűzött képzeletbeli határt. „Az alacsony inflációt a háztartások elsősorban a reálbérek növekedésében éreznék meg, ami a nettó bérek kövelésével az előző évhez képest a szlovák gazdaság jelentős növekedését jelentené" - tette hozzá az elemző. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.