2022. szeptember 28., 13:30

Kiderült, hogy miként változnak jövőre a fizetéseink!

A gazdasági válság hatásait jelenleg elsősorban az egyre növekvő árakon vesszük észre, de ezzel együtt a béreink reálértéke is csökken. Ezen a téren jövőre sem várhatunk kedvező változást.

201604261557520.fizetes01.jpg

A Szlovák Nemzeti Bank becsléseiről már írtunk, ennek fényében nyilvánvaló, hogy az energiaárak kedvező változása esetében is az ideinél magasabb infláció várható, amely meghaladja a 13 százalékot.

Ezzel együtt a vásárlói fogyasztás is csökkeni fog, miközben ugyan idén is 8 százalék feletti tempóban növekedhetnek a bérek, jövőre pedig akár 10 százalékos bérnövekedés is lehet, de ennek ellenére a reálbérek 6 százalékkal csökkenhetnek két év alatt. Ez azt jelenti, hogy hiába fog az átlagos munkavállaló többet keresni, abból a korábbinál 6 százalékkal kevesebbet engedhet meg majd magának.

Mindez igazából az életszínvonal csökkenését vetíti előre, még a kedvező forgatókönyv mellett is, amikor az energiaárak növekedését sikerül ilyen vagy olyan formában kompenzálni. Ennek formája viszont egyelőre bizonytalan, s ahogy arról a kormányfő is beszélt nyilatkozatában, ha erre nem kerül sor, akkor az egész szlovák gazdaság összeomolhat.

Az előrejelzések szerint egyébként, ha nagyobb gondok nem adónak, akkor további két év kell majd ahhoz, hogy utolérjék a bérek az inflációt, tehát 2021-hez képest öt évig rosszabb lesz az anyagi helyzete az átlagos munkavállalónak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.