2020. június 22., 12:22

Ki keres jobban Közép-Európában?

A Portfolio.hu összeállításában a régiós kereseteket hasonlította össze, persze elsősorban a román és a magyar keresetek súlyát vetette össze, hiszen a baloldalról jövő kritikák szívesen mondják a magyar gazdaságpolitikára, hogy már Románia is utolérte Magyarországot. A portál elismeri, hogy van is igazság abban, hogy szépen gyarapodott Románia az elmúlt években, de figyelmeztet, mielőtt nekikeserednének és elindulnának a magyarok Romániába munkát vállalni, érdemes egy pillanatra a dolgok mélyére nézni. Könnyen lehet, hogy nagyon rosszul jár, aki útnak indul. Mi pedig a cikk szemlézésével egy kis összehasonlítást adhatunk a szlovák-magyar kereseti viszonyokról.

201707010948470.BEREK_1-2.jpg

Minden ország eltérően adóztatja a jövedelmet, eltérő kedvezményeket nyújt, így nagyon fontos, hogy az adott háztartásban hányan élnek és hány gyermeket nevelnek. Magyarországon az egykulcsos adórendszer minden jövedelmi kategóriát ugyanakkora adóteherrel sújt, viszont a gyermekek után ad komoly kedvezményeket.

A portál arra is figyelmeztet: nem elég, hogy ezek a kedvezmények minden országban eltérőek, még azzal is számolni kell, hogy az adott ország devizája mennyire erősödik vagy gyengül, illetve milyen magasak az árak, ugyanis ez is befolyásolja a keresetek értékét. Hogy össze lehessen hasonlítani, a béreket vásárlóerő-paritáson átszámolják euró-értékre, így már többé kevésbé összehasonlíthatóvá válnak.

Általában aki egyedül él, annak adóznia kell, mint a katonatisztnek. Sok kedvezményre nem számíthat sehol sem.

Az alábbi ábra megmutatja, hogy egy egyszemélyes háztartás éves nettó jövedelme hogyan alakul, ha az adott országban éppen annyit keres, mint a hivatalos átlagkereset. Ez megmutatja, hogy Romániában a többi országnál is gyorsabban nőttek a bérek, és már ott is vannak a magyarok nyakán. Bár 2016-ban látunk egy törést, de a folyamatos emelkedés Szlovákia esetében is látható. Mérsékeltebb, mint Magyarországé, és bár nominálisan többet kap euróban a szlovákiai alkalmazott, viszont a magasabb árak miatt még sem jelent ez akkora előnyt. A mérsékeltebb emelkedés annak is tudható be, hogy évről évre az adómentes alapot nem emelték, ezzel növekedett az adóék.

fizetések Kelet-európa
Fotó:  Portfolio.hu

A Portfolio.hu megvizsgálta azt a háztartást is, ahol egy felnőtt lakik együtt két gyermekkel, aki ráadásul csak az országos átlag kétharmadát keresi meg. Itt már megmutatkozik a gyermekek után járó adókedvezmény rendszere, ahol egy magyarországi háztartás már teljesen más helyzetben találja magát, mint egy ugyanolyan román. Látszik, hogy az ilyen magyar háztartás csaknem 25%-kal jobban él, mint a román vagy a szlovák.

fizetések Kelet-európa
Fotó:  Portfolio.hu

A portál szerint, ha két felnőtt nevel két gyermeket, az egyikük rosszul keres, a másik viszont eléri az átlagbért, akkor Szlovéniában járnának jobban a vizsgált országok közül. De hát Szlovéniában bármelyik háztartástípusra elmondható ez.

fizetések Kelet-európa
Fotó:  Portfolio.hu

Lássuk, mi a helyzet, ha két gyermeket nevel két felnőtt, és mindketten a nemzetgazdasági átlagot keresik, ők Magyarországon sokkal jobban járnak, mint Romániában vagy Szlovákiában. Romániáfa egy jó 10%-ot vernek vásárlóerő-paritáson számolva. Ennek a háztartásnak Szlovénia sem tűnik egy másik univerzumnak.

fizetések Kelet-európa
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.