2023. február 1., 10:11
Frissítve: 2023. feb. 1. 17:21

Jön az áram: csatlakoztatták a hálózathoz a mohi atomerőmű harmadik blokkját

Történelmi pillanat Szlovákia energiaellátásában: kedden, nem sokkal éjfél előtt a Szlovák Villamosművek(SE) először kapcsolta rá a hálózatra a mohi atomerőmű hármas blokkját, alig pár héttel azt követően, hogy a Szlovák Atomenergia-felügyelet (ÚJD) jóváhagyta az energetikai üzembe helyezés megkezdését.

Harmadik blokk
Fotó: TASR

A társaság honlapján megjelent közleményből kiderül, a hármas blokk jelenleg névleges teljesítményének mintegy ötödén működik.

A mai nap mérföldkő a Szlovák Villamosművek, az atomenergiával foglalkozó mérnökök és az eégsz ország számára. Mától villamos energiává alakítjuk a harmadik blokk reaktorban felszabaduló hőenergiáját.

– jelentette ki Branislav Strýček, a Szlovák Villamosművek vezérigazgatója.

A blokk egyelőre nem működik majd folyamatosan. Martin Mráz, az atomerőmű igazgatója elmondta, a következő néhány hétben az elfogadott ütemtervnek megfelelően sor kerül majd tervezett leállásokra.

A korábbi 5-,10-,15- és 20%-os tesztüzemeket a következő hetekben hasonló próbák követik majd 35%-os névleges teljesítménytől egészen 100%-ig. Az atomerőmű harmadik blokkját több mint 30 éve, 1987-ben kezdték el építeni, majd éveken keresztül állt a munka. Végül 2008-ban indult újra a beruházás, igaz, jóval több pénzt emésztett fel a vártnál. A tervezett 3 milliárdos kiadás a duplájára nőtt. Az új blokk beépített kapacitása 471 megawatt, a próbaüzem után Szlovákia önellátóvá vállhat az ország villamosenergiaszükségleteit illetően. A mohi atomerőműben eddig két VVER 440/213, egyenként 500 megawatt teljesítményű reaktorblokk működött, az egyik 1998-ban, a másik 1999-ben kezdte meg a termelést. A harmadik, VVER 440/213+ típusú blokk - illetve a még be nem fejezett ugyanilyen negyedik blokk - építését 2009-ben kezdték meg. A két reaktorblokk építése az ország történetének legnagyobb energetikai beruházása.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.