Bitcoin dönti a rekordokat. Meddig szárnyalhat?

2021. január 8., 14:48
Matus Tibor

A Bitcoin kriptovaluta folytatja a rekorddöntögetést. Csütörtökön először lépte át az árfolyama a 40 ezer dolláros bűvös határt, nem egész egy hónap alatt az árfolyama megduplázódott. A kriptovaluták piaca ezzel átlépte az ezermilliárd dolláros határt.

201802101355110.BITCOIN_1-2.jpg

A CoinGecko adatai szerint a legismertebb és legöregebb kriptovaluta árfolyama csütörtökön 11%-kal emelkedett, és elérte a 40 065 dollárt. Pár órával az után, hogy átlépte a 38 ezres határt.

2020-at a Bitcoin 7160 dolláros árfolyamon kezdte, ami a koronavírus-válság első szakaszában 4 ezer dollárra esett, viszont ősz óta meredek emelkedésben van.

Az év eleje óta 30%-kal nőtt az árfolyama, az elmúlt 12 hónap alatt pedig 400%-kal.

A Bitcoin a legnagyobb digitális pénznem, és 70%-os piaci részesedéssel bír a kriptovalutáknál.

Az összes kriptovaluta, köztük a kevésbé ismert etherum, tether vagy Litecom piaca ezzel túllépte az ezermilliárd dolláros nagyságot.

A Bitcoin továbbra is megcáfol minden várakozást és kétkedőt, és ahogy az elmúlt tíz évben, messze megelőzi a versenytársakat.

A Bitcom tavalyi erősödését több tényezővel magyarázzák. A legfontosabb, hogy elfogadottá vált a nagy befektetők körében. Az intézményi befektetőknél a Bitcoin megjelent mint biztosíték az inflációval szemben, akár az arany. Például a gyengülő amerikai dollárra is válasz, hiszen a legtöbb esetben dollárban van denominálva a kriptodeviza, és a dollár jelentősen gyengült az elmúlt időszakban, részben a Fed pénznyomtatása miatt.

Az erősödést segítette, hogy könnyebben hozzájuthatunk a Bitcoinhoz, például a PayPal fizetési alkalmazás is lehetővé tette a kriptovaluta megvásárlását. A

ByteTree elemzői szerint az elmúlt időszakban nagyon elszaporodtak a 600 dollár értékű bitcoin vásárlások (bitcoin töredéket is lehet vásárolni), ami éppen megegyezik az amerikaiak mentőcsomag stimulus csekkjeinek méretével.
Meddig emelkedhet?

A Morgan Creek vezérigazgatója szerint a Bitcoin ára meghaladhatja a 100 000 dollárt a ebben az évben, A JPMorgan Chase bank elemzői szerint a hosszútávon elérheti akár a 146 ezer dollárt is. Persze különböző elemzéseknél röpködnek a százezres árfolyamok. Sőt, a Gemini nevű kriptotőzsde alapítói, Tyler és Cameron Winklevoss szerint a bitcoin „jobb arany, mint maga az arany”,

ami miatt elkerülhetetlen, hogy a bitcoin árfolyama 500 000 dollárig emelkedjen.

Más elemzők viszont figyelmeztetnek az extrém árfolyam-ingadozások kockázatára, nem csoda, hiszen három évvel ezelőtt a Bitcoin már bemutatott egy 70%-os esést.

Azt is látni kell, hogy 2017-hez képest, most jóval magasabb az intézményi befektetői részvétel, amelyek hosszabb távon gondolkodnak, így várhatóan a mozgások kevésbé lesznek spekulatívak.

Kövesse facebook oldalunkat is!