2021. október 31., 14:09

Az Eperjest elkerülő sztrádaszakasz átadása - kérdőjelekkel

Azért a szlovák sztrádaépítészek is serénykedtek, ennek eredményeként a héten átadták az Eperjest elkerülő D1-es sztrádaszakaszt. Ezzel Kassáról immár a Tátráig autópályán utazhatunk. A D1-es pályából még 52 kilométernyi szakasz maradt el. A 7,84 kilométeres eperjesi szakasz ÁFA nélkül 356 millió euróba került, amit az EU is társfinanszírozott.

Eperjes autópálya átadás Boris Kollás Dolezal
Fotó: TASR

Az elképzelés szerint erre kötődne rá a nyugati elkerülő út, amely a lengyel határig vezető 60 kilométeres gyorsforgalmi út része lenne. Igazából ennek megvalósulásával tudnák a teherforgalomtól mentesíteni Eperjest. 

A személyautóknak az elkerülő út teljes szakasza mintegy 19 percnyivel rövidebb utat jelent. A jelenlegi szakasz mintegy 7-8 percnyi időspórolással jár.

A szakasz előkészítése ellentmondásos volt, több versenytárgyalás is lezajlott, mivel számos vád is megfogalmazódott a kartellezésre. Mindenesetre az ár meglehetősen magas maradt, az INEKO elemzői szerint akár 50 milliót is meg lehetett volna spórolni.  Az eljárási hibák miatt várhatóan még további perek is jöhetnek, amelyek költsége akár százmillió(k)ra is rúghat.

A nyertes a Eurovia, Doprastav és a Metrostav alkotta konzorcium lett. 2017-ben kezdtek, persze jött a járvány, a külföldi munkavállalók hiánya, majd a beszállítási gondok, így az átadást a tervezetthez képest két hónappal csúsztatni kellett.

A most átadott szakasz felét hidak és az eperjesi alagút teszi ki, amelynek hossza több mint két kilométer. A nyugati elkerülő út (R4) gyorsfogalmi státuszú lesz, és már második éve építik. Ez sem egyszerű feladat, ugyanis része a Bikoš-alagút, illetve egy emelt szintű kereszteződés befejezése. A kivitelezés egyelőre négy hónappal tolódik ki, várhatóan 2023 júliusában készülhet el.

Az elkerülő útnak volna egy harmadik része is (szintén az R4-s), amire még ki se írták a versenypályázatot.

Ha ez is megépülne, akkor Eperjes belvárosából végre el lehetne téríteni a rázúduló teherforgalmat. Az utolsó 2015-ös forgalomszámlálás szerint napi 30 ezer járművet.

A közlekedési minisztérium szerint készek kiírni a közbeszerzési eljárást, és Matovič pénzügyminisztériumára mutogatnak.

A pénzügyesek jegyzik az igényt, és jelenleg az Értéket a Pénzért csoporttal vizsgálják. Ez már csak 263 millió euróba kerülne.

Az átadás persze megfelelően ünnepélyes volt, még ha Boris Kollár házelnök késett is, de megérte várni, mert mindent megígért az eperjesieknek, még azt is, hogy végre elkészül a lengyel határig tervezett R4-es gyorsforgalmi út.

Belengette, hogy a gyorsaság miatt majd elbeszélget Igor Matovič pénzügyminiszterrel, hogy mi volna, ha a szakasz PPP-projekteken keresztül valósulna meg.

Persze az eperjesi polgármesternek, Andrea Turčanovának volt egy szúrós megjegyzése, hogy

akkor lehet elkerülő útról beszélni, ha mindhárom szakasz megépül, márpedig a harmadikra még a közbeszerzést sem indították el.

Andrej Doležal közlekedési miniszter állítja, a közbeszerzést akár a jövő héten elindíthatnák, az Autópálya Társaság vezetője viszont azt állítja, amíg nincs meg a pénz rá Matovičéktól, addig nem léphetnek.

Persze ez csak az egyik gond, hiszen az R4-est ki kellene húzni már végre a lengyel határig. Ez a V4-es együttműködésben, sőt európai összeurópai vonatkozásban is kiemelten fontos, hiszen része a Baltikumot Görögországgal összekötő Via Carpathia közlekedési folyosónak. A lengyelek két év múlva már a határnál lesznek, és Magyarország is elvégezte a házi feladatot, immár autópálya köti össze Kassát Nagyváraddal.

Kollár azt is mondta, hogy már megbeszélte a találkozót Matovičékkal, és szeretné, ha végre befejeződne az összes szakasz az R4-esen.

Az R4-es mintegy hatvan kilométerét több szakaszra bontották. Sokat elmond, hogy a kormány prioritási listájának rangsorában viszont ebből egyes szakaszok elöl vannak, más szakaszok pedig hátra szorultak.

Az is gond, hogy némely szakasz dokumentációja még csak a környezetvédelmi elbírálás alatt áll. Megoldás lenne, ha az egész szakasz egyben lenne elbírálva, és egyben igényelnék rá a pénzt is az EU-ból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.