2022. február 7., 19:37

A slovensko.sk platformra eddig több száz millió eurót elköltöttek, de mégsem úgy működik, ahogy kellene!

Lassan már megszokássá válik, hogy a hétköznapjaink egy részét a postán töltjük el sorban állással. Gondolom előfordult már mindenkivel, hogy épp lekésett a postás látogatásáról és a postaládában már csak egy "sárga cédulát" talált, amelyet csak személyesen lehet átvenni a postán. Nem is lenne ezzel semmi baj, viszont jól tudjuk, hogy az ilyen ajánlott levelek átvétele rengeteg idővel és sorban állással jár. A COVID óta ez a folyamat még lassabb lett, ráadásul sokszor az épület előtt vagyunk kénytelenek várakozni.

slovensko.sk
Fotó: Iván Tamás

A vállalkozók számára az ilyen ajánlott levelek többségének a feladója a szociális biztosító, valamelyik egészségügyi biztosító, az adóhivatal vagy más állami szerv. Elvileg a "sárga céduláknak" már rég nem kellene létezniük. Nem lenne arra sem szükség, hogy minden apróság miatt a postára rohangáljunk. Többek között erre lett létrehozva évekkel ezelőtt a slovensko.sk portál, amelynek célja, hogy megkönnyítse a vállalkozók mindennapjait és csökkentse a bürokráciát. Több mint 5 év és több száz millió euró befektetése után elmondhatjuk, az új platform nemhogy egyszerűsítette volna a vállalkozók mindennapjait, de eggyel több feladatot kaptak a vállalkozók. Szinte napi szinten ellenőrizni kell a portált, azt lesve, éppen melyik hivatal küldött felmérést, felszólítást vagy elszámolást, amit bizonyos időn belül át kell venniük, különben akár büntetés is járhat érte. Egy pozitívum azonban van csupán, a vám- és pénzügyőrség bejelentette, idén január elsejétől kizárólag az online platformot használja kommunikációra.

A kérdés csak az, hogy ha bizonyos dolgokat el tudnak így küldeni, miért van szükség még mindig ajánlott levelekre?

Összegezve, a slovensko.sk egy újabb ékes példája országunk működésének. Sem az előző, sem a mostani kormány nem tudott semmit sem kezdeni a helyzettel, holott az adófizetők pénzét elköltötték rá, de az eredmény még keszekuszább lett mint annak előtte. A helyzet pedig nagyon egyszerű. Egy kormányrendelet megalkotásával, minél hamarább minden hivatalos szervnek át kellene állnia az online kommunikációra. Ezzel megkönnyítenék a vállalkozók mindennapjait, tehermentesítenék a postákat, így a lakosok ügyintézése is felgyorsulna, hiszen így kevesebb ember várakozna a sorban. A platform adott hozzá, csak végre cselekedni kellene!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.