2018. augusztus 27., 18:39

Üdülési csekk: egyelőre csak a nagyobb cégek számára lenne kötelező

Az üdülési utalványok az első szakaszban csak az 50 és ennél több dolgozót alkalmazó cégek számára lesznek kötelezőek. Erről Andrej Danko házelnök és az SNS elnöke számolt be hétfői sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt a Klub 500 képviselőivel és más munkáltatókkal. Az utalványokkal kapcsolatos jogszabályt az SNS terjeszti a parlament elé. Az üdülési utalványokat, melyek célja a szlovákiai idegenforgalom felvirágoztatása, 2019 januárjától vezetnék be.

Üdülés a Tátrában, idegenforgalom, üdülési csekk

„Természetesen azt akarom, hogy a 300 000 vállalkozónak is legyen lehetősége ennek kihasználására, és hogy ez ne kerülje el az államigazgatási alkalmazottakat, illetve a hadsereget és a rendőrséget sem” – közölte a parlament elnöke. A becslése szerint az üdülési utalványokat az ország összes alkalmazottjának a 60%-a ki fogja használni.

Az üdülési csekkek Danko elmondása szerint hasonló elven működnének, mint a hosszú évek óta meglévő étkezési utalványok. Az értékük 500 euró lenne, amelyhez a munkáltató 275 euróval járulna hozzá.

Jövedelemadót és egyéb járulékokat a munkáltató és az alkalmazott része után sem kellene fizetni.

Danko szerint az üdülési utalványok célja, hogy Ausztria mintájára Szlovákiában is fellendítsék a belföldi turizmust.

„Az üdülési utalványokat csak Szlovákiában lehetne felhasználni” – magyarázta az SNS elnöke. Szerinte ezzel a módszerrel növelni lehetne az idegenforgalom részesedését a bruttó hazai termékből (GDP).

Vladimír Soták, a Klub 500 elnöke elégedett a tárgyalás eredményével. Szerinte Szlovákia képes a turizmus felvirágoztatására, de szükség van a kommunikációra. „A Klub 500 nevében azt mondhatom, hogy készen állunk a szükséges kommunikációra” – hangsúlyozta az elnök.

Marek Harbuľák, a Szlovákiai Hotelek és Éttermek Szövetségének (AHRS) a főmenedzsere elmondta, hogy az utazási utalvány, illetve az idegenforgalmi adókedvezmény olyan eszköz, amely más európai országokban is megszokottnak számít. „Az idegenforgalom fejlődése mindenkire hatással van, akár az ügyfeleket, akár az idegenforgalomhoz kapcsolódó vállalkozásokat, akár az államot, a városokat vagy a falvakat nézzük” – tette hozzá Harbuľák.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.