Tiltakozik a szakszervezet a U. S. Steelben tervezett csoportos elbocsátás ellen

hirek.sk | TASR 2019. július 30., 16:53

Tiltakozik a KOVO vasasszakszervezet az elbocsátások ellen, amit ebben a hónapban jelentett be a kassai U. S. Steel vezetése.

Fotó: TASR

Jövő év március 31-ig van érvényben az acélműben az a kollektív szerződés, amelynek értelmében a munkáltató nem hajt végre csoportos elbocsátást. A szakszervezetek az elkövetkező időszakra is ki akarják terjeszteni ezt a rendelkezést – tájékoztatott kedden Emil Machyna, a KOVO vasasszakszervezet elnöke és Juraj Varga, a kassai U. S. Steel szakszervezeti tanácsának elnöke.

2021 végéig 2500-zal csökkentené a cég és leányvállalatai alkalmazottainak számát a U. S. Steel, hogy javítsa a vállalat pénzügyi helyzetét.

„Megteszünk mindent, hogy ne történjen meg az, amit előre jeleztek. A kollektív szerződés 2020. március 31-ig érvényes, és azt akarjuk, hogy az a cikkely, amely a csoportos elbocsájtástól védi az alkalmazottakat, továbbra is része maradjon” – mondta Varga az újságíróknak. Visszautasította, hogy túlfoglalkoztatás lenne az acélműben.

A következő időszakra érvényes kollektív szerződésről tárgyalni fognak. „Megvan a célkitűzésünk, meglátjuk, mit sikerül elérnünk” – szögezte le.

Az elbocsátás tervét az acélipar rossz piaci helyzetével és az acélimport növekedésével indokolja a cégvezetés, hozzátéve, előfordul, hogy olyan országokból származik a behozatal, amelyek nem tartják be az Európában érvényes szabályokat. A korábbi intézkedések keretében bevezették a négynapos munkahetet és leállították az egyik nagyolvasztót.

Valamiféle átalakításra számítunk.

„Amikor a cég három éven át nyereséges volt, átalakítások következtek, azt várjuk, hogy ezt a mostani, nem éppen szerencsés időszakot is átvészeljük valamilyen módosításokkal" - mondta Varga. Rossz hangulat uralkodik a gyárban. Varga azt mondta, a beruházások növelésében és a régi adósságok felszámolásában látja a megoldást.

Machyna szerint is keveset invesztáltak az acéliparba az utóbbi 19 évben, ami szerinte hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához.

„Olyan kollektív szerződést szeretnék a jövő évre, amely egy ideig megint megakadályozná az elbocsátásokat, hogy biztonságban érezzék magukat az alkalmazottak, hiszen sokat dolgoztak, komoly értékeket termeltek ennek a cégnek, amivel tudnia kell élni a vállalatnak” – mondta.

A kollektív szerződés előkészítését még idén elkezdik.

Machyna leszögezte, ehhez az emberek támogatására is szükségük van. „Az ő támogatásuk nélkül nem sok esélyünk van rá, hogy elérjük a célunkat a cégvezetésnél” – tette hozzá.

0 HOZZÁSZÓLÁS