Szlovákia Koszovó kérdésében is Belgrád oldalán áll

hirek.sk | TASR 2018. június 07., 13:32

Szlovákia Belgrád oldalán áll egy olyan összetett kérdésben is, mint Koszovó helyzete. Ezt Andrej Danko (SNS) szlovák házelnök jelentette ki csütörtökön, miután találkozott Maja Gojkovićcsal, a szerb parlament elnökével. Danko beszédet mond a szerb parlamentben is.

Andrej Danko
„Változatlan álláspontunk erős támasz szerb barátaink számára” – fogalmazott Danko, majd ismételten leszögezte: minden fórumon síkra száll azért, hogy Szerbia az első országok között legyen, melyek a tervezett bővítés keretében az Európai Unióhoz (EU) csatlakoznak.

Gojkovićcsal olyan témákat vitattak meg, mint a szlovák-szerb kapcsolatok javítása, a két ország parlamentjeinek együttműködése, a házszabály és a képviselők Etikai kódexe.

Képgalériánk:
Maja Gojković Fotó: Wikipedia

Megállapodtunk abban, hogy Szerbiát és Szlovákiát nem csak a történelmük, hanem a jelenük és főleg a jövőjük is összeköti” – hangsúlyozta Danko. Hozzátette: megegyeztek abban is, hogy a szlovák és a szerb parlament az Európai Unióval kapcsolatos törvényhozás kapcsán rendszeresen információt fog cserélni.

Gojković méltatta a két ország kiváló politikai és gazdasági kapcsolatait, valamint köszönetet mondott azért a támogatásért, melyet Szerbia Szlovákiától kap az EU-csatlakozással összefüggésben.

Dankót reggel fogadta Aleksandar Vučić szerb államfő. Elsősorban Szerbia uniós csatlakozásának feltételeiről cseréltek eszmét. Megvitatták, Szlovákia miben mutathat példát Szerbiának, és mi az, amit el kell kerülnie. A szlovák házelnök megtekintette a Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulójáról megemlékező kiállítást is, a későbbiekben pedig a Szerbiában élő szlovák kisebbség tagjaival találkozik.

Danko másodszor jár hivatalosan a Szerb Köztársaságban. Tavaly júniusban részt vett Aleksandar Vučićelnök beiktatásán.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS