Robert Fico: A parlament nem fog megválasztani egyetlen új alkotmánybíró-jelöltet sem

hirek.sk | TASR 2019. június 18., 15:00

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint a parlament a csütörtöki ülésen egyetlen új alkotmánybíró-jelöltet sem fog megválasztani. „A szavazásra sor kerül, de véleményem szerint senki nem lesz megválasztva” – jelentette ki kedden újságírók előtt.

Fotó: TASR

Fico már a Koalíciós Tanács hétfői ülése után kilátásba helyezte, hogy amíg Zuzana Čaputová államfő nem nevez ki az eddig megválasztott jelöltek közül három új alkotmánybírót, nincs értelme újra szavazni. Hozzátette: ellenkező esetben fennállna a különféle diszkriminációs vádak kockázata.

Fico azt állítja, hogy a koalíción belül született egy egyezség, miszerint senkit sem fognak megválasztani.

Čaputová elnök asszony kedden kijelentette: az új alkotmánybírókat csak azután fogja kinevezni, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa megválasztotta a hiányzó hat jelöltet is.

Az államfő kedden fogadta Andrej Dankót, a parlament elnökét, aki megerősítette, hogy hat jelöltet akar választani. Egyben ésszerű magatartásra szólította fel a koalíciós partnereit.

„A Koalíciós Tanács ülésén megegyeztünk, hogy nem fogunk szavazni” – reagált Fico, azt állítva, hogy erről Dankóval is beszéltek. Anton Hrnko, az SNS képviselője ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy a párt képviselői nem fognak üres szavazólapokat leadni.

Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS