R. Fico: A migrációs paktum elutasítása és Lajčák maradása is stratégiai érdek

hirek.sk | TASR 2018. november 29., 17:50

A Smer-SD stratégiai érdeke, hogy Szlovákia minden kétséget kizáróan utasítsa el a migrációs paktumot. A másik stratégiai érdeke az, hogy Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) világszínvonalú diplomataként külügyminiszter maradjon. Ezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette ki sajtótájékoztatóján, hozzátéve: technikailag a kormánynak kell megoldania, hogy mindkét stratégiai cél teljesüljön.

Fotó: TASR

„Ha felvetődött, hogy a marrákesi részvételünk a globális paktummal való egyetértést jelentheti, miről beszélünk, ha 90 képviselő megállapította, hogy ez a dokumentum veszélyes ránk nézve? Elvárom, hogy a kormány olyan megoldást találjon, amely összhangban áll a parlament által adott felhatalmazással. Ugyanakkor azt is kívánom, hogy olyan megoldás szülessen, amelynek köszönhetően senki nem fogja fontolgatni a változást a külügyi tárca élén. Én azt kívánom, hogy Lajčák maradjon a miniszter” – hangsúlyozta Fico.

A pártelnök annak örülne a legjobban, ha Szlovákiából senki sem utazna Marrákesbe. Nem zárta ki, hogy írásban küldenénk el a kifogásainkat. Megismételte: olyan megoldást kell találni, amely lehetővé teszi, hogy elutasítsuk a paktumot, ugyanakkor Lajčák is a helyén maradhasson.

„Nem létezik semmiféle emberi jog a gazdasági migrációra”

A volt kormányfő ismételten veszélyesnek titulálta a globális keretegyezményt, mert ez szerinte kimondja, hogy a migráció, függetlenül attól, hogy legális-e vagy sem, jó dolog. Fico elismerte, hogy jogilag nem kötelező érvényű dokumentumról van szó, de úgy véli, ennek alapján a nagyobb országok arra fogják kényszeríteni a kisebbeket, hogy szembe menjenek a nemzeti érdekeikkel.

„Nem létezik semmiféle emberi jog a gazdasági migrációra. Az Európába irányuló migráció terrorizmust hozott, veszélyezteti a biztonságot, valamint Európa vallási, kulturális és történelmi gyökereit”

– véli Fico, aki ugyanakkor tiszteletben tartja Lajčák álláspontját is, és tisztában van vele, hogy ő volt az ENSZ Közgyűlésének elnöke, amikor célegyenesbe kerültek a dokumentumról szóló tárgyalások.

„Nem került viszont olyan közel a migrációhoz, mint mi. Azt kívánom, hogy Szlovákia ne kövessen el hibát, és csatlakozzon azokhoz az országokhoz, amelyek elutasítják ezt a paktumot. És azt is kívánom, hogy (Lajčák) miniszter maradjon. Arra fogom biztatni a kormányt, hogy olyan megoldást találjon, ami ezt garantálja” – mondta Fico.

Andrej Danko SNS-elnök csütörtökön kijelentette: a Smer-SD elnökének tisztáznia kellene a helyzetet Lajčákkal, főleg ami a miniszter kijelentéseit illeti. Fico ezt nem akarta kommentálni. „Vén politikai csataló vagyok, soha nem fognak rávenni, hogy ilyen kérdésre válaszoljak. Tiszteletben tartom a pártvezetőket és a véleményüket. Számomra viszont az a fontos, hogy működjön a kormánykoalíció, és az működik” – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy nem akarja-e átvenni Lajčák helyét a külügyi tárca élén, Fico azt válaszolta, neki ahhoz fűződik abszolút érdeke, hogy Lajčák a helyén maradjon.

0 HOZZÁSZÓLÁS