Nem kellett volna Kiska szemébe vigyorogni, de nevetséges volt a helyzet

hirek.sk | TASR 2018. június 10., 13:02

Robert Fico lemondásakor már ismertek voltak Andrej Kiska adózási problémái. Azért vigyorgott a lemondás átadása után, mert számára nevetségesnek hatott, hogy egy adócsaló köztársasági elnök dönt egy ország jövőjéről - mondta el a TA3 hírtelevízió Politikában című műsorában a Smer elnöke.

Fotó: TASR

A köztársasági elnöknek tett azon kijelentését, hogy „nem megy sehová”, Fico azzal magyarázza, hogy 1992 óta szerepel a politikai életben, és még mindig tud újat nyújtani ennek az országnak. „Ezzel a kijelentéssel adtam az ország tudtára, hogy nem menekülök a csatatérről. Ellenkezőleg: elnökként a Smert egy újabb parlamenti győzelemhez segítem” - magyarázta Fico.

Távozásommal a politikai életet szerettem volna stabilizálni, hogy Kiskának ne legyen lehetősége szakértői kormányt kinevezni, amit pedig szeretett volna. A Smer elnöke - Peter Pellegrini kormányfő páros tökéletesen működik - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy vajon ő irányítja-e a kormányfőt, Fico azt mondta, hogy a Smernek működő elnöksége van, amely politikai határozatokat hoz. „Peter Pellegrinit a párt alelnökeként kötik a párt döntései, de a kormány vezetése az ő dolga.”

A tervezett szociális lépésekkel kapcsolatban Robert Fico azt nyilatkozta, hogy a szociális intézkedéseknek mindig van gazdasági vonzata is: például az ingyenes vonatjegy bevezetése megemelte a fizető utazók számát is. Az eddig előkészített szociális intézkedések közül az iskolások és a nagycsoportos óvodások ingyenes étkeztetését emelte ki, valamint a nyugdíjasoknak adandó, emelkedő karácsonyi juttatásokat.

Abban, hogy a Most-Híd nem ért egyet a nyugdíjkorhatár felső határának megszabásával, Fico nem lát különösebb problémát. Olyan alkotmánymódosításról van szó ugyanis, amelyhez egyébként is szükség van ellenzéki szavazatokra. Ha a törvénymódosítást nem szavazzák meg a parlamentben, a szakszervezetek úgyis népszavazást követelnek majd Fico szerint.

A Smer elnöke azt a feltételezést is elutasítja, miszerint a bejelentett módosítások csak választások előtti fogások lennének. „Ne tegyünk semmit csak azért, mert közelednek a választások? Természetesen azért is vagyunk a változások mellett, hogy nagyobb támogatottságot kapjunk a nyilvánosságtól. Az ország gazdasága jól működik, ezért úgy döntöttünk, hogy teszünk valamit az emberekért is - viszont nemcsak a párttagok érdekében, hanem mindenkiért” - fűzte hozzá Robert Fico.

Az államfőválasztással kapcsolatban Fico kijelentette, hogy ő maga nem óhajt jelöltként indulni. Június végén dönt a Smer a jelölt személyéről, akit szeptember környékén kívánnak bemutatni a választóknak.

A jelöltek listája hosszú, érdekes kampánynak nézünk elébe - tette hozzá Fico.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS