Nem alkotmányellenes a házszabály-módosítás

hirek.sk | TASR 2019. január 09., 14:33

A 2016-os házszabály-módosítás, melyet a kormánykoalíció fogadtatott el, nem ellentétes a Szlovák Köztársaság Alkotmányával, állapította meg szerdán az Alkotmánybíróság (AB), elvetve az ellenzéki képviselők egy részének indítványát. A parlamenti ellenzék szerint az új házszabály sérti a szólásszabadság, a politikai erők szabad versenye, valamint a jogállamiság elvét.

Fotó: TASR

A házszabály-módosítás célja az volt, hogy biztosítsa a parlament hatékony működésének védelmét az ülések során. Az új szabályzat a képviselők felszólalását szabályozó időkorlátot vezetett be, valamint megtiltotta a transzparensek, plakátok, szórólapok, politikai pártokat propagáló anyagok és reklámok alkalmazását, illetve vizuális, hangos, vagy audiovizuális prezentációk bemutatását az ülésteremben. A parlament elnökét felruházták a joggal, hogy fegyelmi eljárást indítványozhasson azon képviselőkkel szemben, akik ismételt rendbontást követnek el az ülésteremben.

Az ellenzék kezdettől fogva bírálta az intézkedéseket, a szólásszabadság korlátozásáról és „szájkosár törvényről” beszélt.

A módosítással Andrej Kiska államfő sem értett egyet, aki meg is vétózta az új házszabályt, azzal érvelve, hogy az a többség aránytalanul nagy nyomásának enged teret. A parlament azonban a vétó ellenére ismét elfogadta a törvénymódosítást. A koalíció visszautasította, hogy az ellenzék jogainak korlátozása lett volna a célja.

Az ellenzéki képviselők leginkább a felszólalási idő korlátozását nehezményezték. Az új házszabály értelmében az írásban felszólalási lehetőséget kérő képviselő legfeljebb 20, a szóban felszólalásra jelentkező honatya pedig legfeljebb 10 percig beszélhet, a frakció által megbízott képviselők felszólalási időkorlátja 30 perc. „Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy ez a rendelet nem sérti a képviselők szólásszabadságát. Ez a rendelet csupán a felszólalási időt szabályozza, amely nem egyedi jelenség, ugyanakkor nem tiltja és nem is lehetetleníti el a képviselők felszólalását a viták során. Az egyetlen, amit a házszabály-módosítás megkövetel, az, hogy a képviselő az adott időkereten belül ismertesse az érveit” – indokolta a taláros testület döntését Ivetta Macejková, az AB elnöke.

A bíróság az új házszabály többi rendelkezését sem találta alkotmányellenesnek.

Miroslav Kadúc, az indítványt benyújtó 30 ellenzéki képviselő ügyvédje nem tartja helyénvalónak az AB ítéletét. „Egyértelmű, hogy ha a kormánytöbbség úgy határoz, olyan, a képviselőket érintő szabályozást fogadhat el, amilyet csak akar” – mondta az újságíróknak.

FRISSÍTÉS
Danko szerint a módosítást bírálók kérjenek elnézést

Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke felszólította azokat az ellenzéki képviselőket, akik bírálták a parlament házszabály-módosítását, hogy ismerjék be a tévedésüket, ugyanakkor bocsánatkérést nem vár tőlük.

„Nyilvánosan felszólítom ezeket az embereket, hogy legalább ismerjék be a tévedésüket. Nem várok bocsánatkérést, és próbálom elkerülni a konfliktusokat a sajtóval, de nekem két évig kellett elviselnem ennek az igazságtalanságnak a sajtóvisszhangját” – közölte Danko.

A parlament elnöke hozzátette: az Alkotmánybíróság döntése egyértelmű bizonyítéka annak, hogy sem az emberi jogok, sem pedig a képviselők vagy az ellenzék jogai nem sérültek.

Danko szerint a szlovák parlamentnek kitűnő, európai szintű házirendje van, amely az elmúlt két évben bizonyította az életképességét.

„Javult a tárgyalások színvonala, a technikai munka, jobb lett a munkakörnyezet - nemcsak emberi, hanem technikai szempontból is” – zárta a házelnök.

0 HOZZÁSZÓLÁS