Mi lesz napirenden a parlamentben?

hirek.sk | TASR 2019. szeptember 15., 11:14

Kedden folytatja munkáját a hazai parlament, reggeli nyitányként a Peter Pellegrini ellen indított bizalmatlansági indítványról szavaznak. Terítéken lesz még az Alkotmánybíróság hiányzó tagjainak megválasztása, a közúti közlekedési törvény szigorítása is.

Fotó: TASR

A miniszterelnököt hivatalából visszahívó javaslatról már pénteken, rendkívüli ülésen tárgyaltak. Az ellenzék azért szeretné eltávolítani Peter Pellegrini kormányfőt, mert az nem hívta vissza tisztségéből Monika Jankovskát, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát, aki állítólag kapcsolatban állt a Ján Kuciak meggyilkolásával vádolt Marian K.-val. A kormány nem ért egyet a kormányfő leváltásával, nem lát rá ugyanis semmilyen okot.

Már a rendes szeptemberi ülés programpontja az Alkotmánybíróság hiányzó jelöltjeinek megválasztása. Az ötödször sorra kerülő választásra 16 jelölt jelentkezett, akiket a tervek szerint hétfőn hallgat meg a parlament szakbizottsága. A legfelsőbb bírói testület teljes létszámához még 4 jelöltre van szükség.

A képviselők a közúti közlekedési törvény szigorításáról is beszélnek. A módosítás szerint szigorodik a vezetés közbeni eszközhasználat lehetősége, illetve a csekély tapasztalattal rendelkező járművezetők megítélésről is szó esik majd.

Arról is dönteniük kellene a képviselőknek, hogy jövő évtől emelkedik-e az adóalap nem adóköteles része. A jogi személyek adózásának módosítása is napirendre kerül, az SNS javaslata szerint az eddigi 21-ről 15%-ra csökkenne a társasági adó.

A parlament azt is megvitatja, hogy meghatározásra kerül-e a „nemzetiségi iskola” fogalma. Robert Fico és Erik Tomáš javaslatáról is szó lesz, mellyel a minimálbér meghatározásának metódusa módosulna.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS