Megváltoztatnák a szociálisan hátrányos tanulók támogatási rendszerét

hirek.sk | TASR 2018. október 03., 16:34

Štefan Vavrek és Ladislav Balódi parlamenti képviselők javaslata szerint meg kellene hosszabbítani azt az átmeneti időszakot, amelyben az iskolák azokra a diákokra is anyagi hozzájárulást igényelhetnének, akiknek a családjában valaki segélyezett. A képviselők ezt az alap- és középiskolák, valamint az iskolai intézmények támogatását szabályozó törvény megváltoztatásával akarják elérni. A javaslatukat az októberi parlamenti ülésen terjesztették elő.

2016. szeptember 1-től az alapiskolák anyagi hozzájárulást kaphatnak a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók nevelési és tanítási körülményeinek a javítására, ha a nevelési tanácsadó intézmények valamelyike szociálisan hátrányos helyzetűként értékeli a tanulót, és ez az iskola nyilvántartásában is szerepel. Mivel azonban ezek a nevelési tanácsadó intézmények továbbra sem győzik az összes szociálisan hátrányos helyzetű diák helyzetének az elbírálását, a Most-Híd képviselői azt javasolják, hogy ebben az átmeneti időszakban azokra a tanulókra is lehessen igényelni támogatást, akiknek a családjában valaki segélyezett.

A törvény a jelenlegi formájában 2018. december 31-ig van érvényben. „2019. január 1-től szociálisan hátrányos helyzetű gyereknek/tanulónak csak azok számítanának, akiket a nevelési tanácsadó intézmények szociálisan hátrányos helyzetűként diagnosztizáltak” – közölték a képviselők. A 2017/2018-as tanévben a 41 650 szociálisan hátrányos helyzetű tanuló közül a Pedagógiai-pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ 22 146 tanulót véleményezett, 19 504-en pedig olyan családból származott, amelyben valaki segélyezett.

A javaslat előterjesztői szerint a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók jelenlegi támogatási rendszere nem jó, mert annak a hátrányos helyzet fogalmának a tágabb meghatározásából kellene kiindulnia. Ilyen formában az nem tud lefedni mindenkit, aki anyagi hozzájárulásra szorul.

0 HOZZÁSZÓLÁS