Májusban bevezetik a négynapos munkahetet a kassai U. S. Steelben

hirek.sk | TASR 2019. április 30., 16:37

Négynaposak lesznek a munkahetek májusban a kassai U. S. Steelben. A vállalat vezetése a szakszervezetekkel egyetértésben, az acélgyártás helyzetének kedvezőtlen alakulása miatt döntött így.

Fotó: TASR

Az alkalmazottak 70 százalékos bérkompenzációt kapnak azokra a napokra, amikor nem dolgoznak – közölte kedden a TASR hírügynökséggel Ján Bača, a vállalat szóvivője.

„Az acélpiac kedvezőtlen és folyamatosan romló helyzete miatt a cég vezetése abban állapodott meg a szakszervezetekkel, hogy május 1. és 31. között rövidebbek, négynaposak lesznek a munkahetek. Az intézkedés minden alkalmazottra vonatkozik” – mondta Bača.

A szóvivő elmondta, az intézkedés a költségek csökkentésére irányul, tekintettel az ipar és főleg az európai acélgyártók kedvezőtlen helyzetére.

„Továbbá azt is reméljük tőle, hogy létrejön valamiféle szolidaritás az acéliparban tevékenykedők között, hogy a nehézségek minél kevésbé legyenek hatással dolgozóink és családjuk életére. A négynapos munkahét bevezetése lehetővé teszi, hogy rugalmasan kezeljük a helyzetet és minimalizáljuk a kedvezőtlen hatásait” – mondta a szóvivő. A részletekről belső kommunikációs csatornákon informálják az alkalmazottakat. Bača azt mondta, a vállalat folyamatosan figyelemmel kíséri a piac fejlődését, és készen áll, hogy alkalmazkodjon a gazdasági helyzethez.

„Úgy tekintünk az intézkedés bevezetésére, mint az egyik lehetséges megoldásra" - mondta Juraj Varga, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. Emlékeztetett arra, hogy ez a lépés nem kapcsolódik a kollektív szerződés kiegészítéséről folytatott tárgyalásokhoz, amiben a két fél kilenc találkozó után sem tudott megállapodni, és a szakszervezetek április 8-án sztrájkkészültséget hirdettek. A szakszervezetek 120 eurós béremelést kértek, később 70 euróra csökkentették ezt a követelést. A munkáltató ezzel szemben 20 eurós átlagos emelést ajánlott. A vita során a munka-, szociális és családügyi minisztérium által kijelölt személynek kellett közvetítenie.

A kassai vasgyárnak jelenleg több mint 12 ezer alkalmazottja van.

0 HOZZÁSZÓLÁS